Utilisation of steviol glycosides from Stevia rebaudiana (Bertoni) by lactobacilli and bifidobacteria in in vitro conditions
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F26722861%3A_____%2F14%3AKU27" target="_blank" >RIV/26722861:_____/14:KU27 - isvavai.cz</a>
Nalezeny alternativní kódy
RIV/60460709:41210/14:64296
Výsledek na webu
<a href="http://link.springer.com/article/10.1007%2Fs12223-013-0291-1" target="_blank" >http://link.springer.com/article/10.1007%2Fs12223-013-0291-1</a>
DOI - Digital Object Identifier
<a href="http://dx.doi.org/10.1007/s12223-013-0291-1" target="_blank" >10.1007/s12223-013-0291-1</a>
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
angličtina
Název v původním jazyce
Utilisation of steviol glycosides from Stevia rebaudiana (Bertoni) by lactobacilli and bifidobacteria in in vitro conditions
Popis výsledku v původním jazyce
In the current study, eight strains of bifidobacteria and seven strains of lactobacilli were tested for their ability to grow in the presence of rebaudioside A and steviol glycosides from the sweetener Natusweet M001 originating from herb Stevia rebaudiana (Bertoni). Based on the evaluation of bacterial density and pH values in our in vitro study, it was found that lactobacilli and bifidobacteria tested were able to utilise steviol glycosides as a carbon source only to a very limited extent. We concluded that the suggested prebiotic effect was not confirmed.
Název v anglickém jazyce
Utilisation of steviol glycosides from Stevia rebaudiana (Bertoni) by lactobacilli and bifidobacteria in in vitro conditions
Popis výsledku anglicky
In the current study, eight strains of bifidobacteria and seven strains of lactobacilli were tested for their ability to grow in the presence of rebaudioside A and steviol glycosides from the sweetener Natusweet M001 originating from herb Stevia rebaudiana (Bertoni). Based on the evaluation of bacterial density and pH values in our in vitro study, it was found that lactobacilli and bifidobacteria tested were able to utilise steviol glycosides as a carbon source only to a very limited extent. We concluded that the suggested prebiotic effect was not confirmed.
Klasifikace
Druh
J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)
CEP obor
GM - Potravinářství
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
Výsledek vznikl pri realizaci vícero projektů. Více informací v záložce Projekty.
Návaznosti
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)<br>I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace
Ostatní
Rok uplatnění
2014
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název periodika
Folia microbiologica
ISSN
0015-5632
e-ISSN
—
Svazek periodika
59
Číslo periodika v rámci svazku
3
Stát vydavatele periodika
NL - Nizozemsko
Počet stran výsledku
5
Strana od-do
251-255
Kód UT WoS článku
—
EID výsledku v databázi Scopus
—