Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Chemical characterization and prebiotic activity of fructo-oligosaccharides from Stevia rebaudiana (Bertoni) roots and in vitro adventitious root cultures

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F26722861%3A_____%2F16%3AN0000070" target="_blank" >RIV/26722861:_____/16:N0000070 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

    <a href="http://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0144861716308323" target="_blank" >http://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0144861716308323</a>

  • DOI - Digital Object Identifier

    <a href="http://dx.doi.org/10.1016/j.carbpol.2016.07.043" target="_blank" >10.1016/j.carbpol.2016.07.043</a>

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    angličtina

  • Název v původním jazyce

    Chemical characterization and prebiotic activity of fructo-oligosaccharides from Stevia rebaudiana (Bertoni) roots and in vitro adventitious root cultures

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Stevia rebaudiana (Bertoni) is widely studied because of its foliar steviol glycosides. Fructan-type polysaccharides were recently isolated from its roots. Fructans are reserve carbohydrates that have important positive health effects and technological applications in the food industry. The objective of the present study was to isolate and characterize fructo-oligosaccharides (FOSs) from S. rebaudiana roots and in vitro adventitious root cultures and evaluate the potential prebiotic effect of these molecules. The in vitro adventitious root cultures were obtained using a roller bottle system. Chemical analyses (gas chromatography-mass spectrometry, 1H nuclear magnetic resonance, and off-line electrospray ionization-mass spectrometry) revealed similar chemical properties of FOSs that were obtained from the different sources. The potential prebiotic effects of FOSs that were isolated from S. rebaudiana roots enhanced the growth of both bifidobacteria and lactobacilli, with strains specificity in their fermentation ability.

  • Název v anglickém jazyce

    Chemical characterization and prebiotic activity of fructo-oligosaccharides from Stevia rebaudiana (Bertoni) roots and in vitro adventitious root cultures

  • Popis výsledku anglicky

    Stevia rebaudiana (Bertoni) is widely studied because of its foliar steviol glycosides. Fructan-type polysaccharides were recently isolated from its roots. Fructans are reserve carbohydrates that have important positive health effects and technological applications in the food industry. The objective of the present study was to isolate and characterize fructo-oligosaccharides (FOSs) from S. rebaudiana roots and in vitro adventitious root cultures and evaluate the potential prebiotic effect of these molecules. The in vitro adventitious root cultures were obtained using a roller bottle system. Chemical analyses (gas chromatography-mass spectrometry, 1H nuclear magnetic resonance, and off-line electrospray ionization-mass spectrometry) revealed similar chemical properties of FOSs that were obtained from the different sources. The potential prebiotic effects of FOSs that were isolated from S. rebaudiana roots enhanced the growth of both bifidobacteria and lactobacilli, with strains specificity in their fermentation ability.

Klasifikace

  • Druh

    J<sub>imp</sub> - Článek v periodiku v databázi Web of Science

  • CEP obor

  • OECD FORD obor

    40500 - Other agricultural sciences

Návaznosti výsledku

  • Projekt

    <a href="/cs/project/LD14123" target="_blank" >LD14123: Sledování adheze a tvorby biofilmů u probiotických bakterií a vliv prebiotik na jejich adhezi.</a><br>

  • Návaznosti

    P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2016

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název periodika

    Carbohydrate Polymers

  • ISSN

    0144-8617

  • e-ISSN

  • Svazek periodika

    152

  • Číslo periodika v rámci svazku

    5.11.2016

  • Stát vydavatele periodika

    US - Spojené státy americké

  • Počet stran výsledku

    8

  • Strana od-do

    718-725

  • Kód UT WoS článku

    000380944500081

  • EID výsledku v databázi Scopus

    2-s2.0-84978823972