A new natural source for obtainment of inulin and fructo-oligosaccharides from industrial waste of Stevia rebaudiana Bertoni
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F26722861%3A_____%2F17%3AN0000081" target="_blank" >RIV/26722861:_____/17:N0000081 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
<a href="https://doi.org/10.1016/j.foodchem.2016.12.100" target="_blank" >https://doi.org/10.1016/j.foodchem.2016.12.100</a>
DOI - Digital Object Identifier
<a href="http://dx.doi.org/10.1016/j.foodchem.2016.12.100" target="_blank" >10.1016/j.foodchem.2016.12.100</a>
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
angličtina
Název v původním jazyce
A new natural source for obtainment of inulin and fructo-oligosaccharides from industrial waste of Stevia rebaudiana Bertoni
Popis výsledku v původním jazyce
Fructan-type inulin and fructo-oligosaccharides (FOS) are reserve polysaccharides that offer an interesting combination of nutritional and technological properties for food industry. Stevia rebaudiana is used commercially in the sweetener industry due to the high content of steviol glycosides in its leaves. With the proposal of using industrial waste, the objective of the present study was to isolate, characterize and evaluate the prebiotic activity of inulin and FOS from S. rebaudiana stems. The chemical characterization of the samples by GC–MS, NMR and off-line ESI-MS showed that it was possible to obtain inulin molecules from the S. rebaudiana stems with a degree of polymerization (DP) of 12, and FOS with a DP < 6. The in vitro prebiotic assay of these molecules indicates a strain specificity in fermentation capacity of fructans as substrate. FOS molecules with a low DP are preferably fermented by beneficial microbiota than inulin molecules with higher DP.
Název v anglickém jazyce
A new natural source for obtainment of inulin and fructo-oligosaccharides from industrial waste of Stevia rebaudiana Bertoni
Popis výsledku anglicky
Fructan-type inulin and fructo-oligosaccharides (FOS) are reserve polysaccharides that offer an interesting combination of nutritional and technological properties for food industry. Stevia rebaudiana is used commercially in the sweetener industry due to the high content of steviol glycosides in its leaves. With the proposal of using industrial waste, the objective of the present study was to isolate, characterize and evaluate the prebiotic activity of inulin and FOS from S. rebaudiana stems. The chemical characterization of the samples by GC–MS, NMR and off-line ESI-MS showed that it was possible to obtain inulin molecules from the S. rebaudiana stems with a degree of polymerization (DP) of 12, and FOS with a DP < 6. The in vitro prebiotic assay of these molecules indicates a strain specificity in fermentation capacity of fructans as substrate. FOS molecules with a low DP are preferably fermented by beneficial microbiota than inulin molecules with higher DP.
Klasifikace
Druh
J<sub>imp</sub> - Článek v periodiku v databázi Web of Science
CEP obor
—
OECD FORD obor
21101 - Food and beverages
Návaznosti výsledku
Projekt
<a href="/cs/project/LD14123" target="_blank" >LD14123: Sledování adheze a tvorby biofilmů u probiotických bakterií a vliv prebiotik na jejich adhezi.</a><br>
Návaznosti
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Ostatní
Rok uplatnění
2017
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název periodika
Food Chemistry
ISSN
0308-8146
e-ISSN
1873-7072
Svazek periodika
225
Číslo periodika v rámci svazku
15 June 2017
Stát vydavatele periodika
NL - Nizozemsko
Počet stran výsledku
8
Strana od-do
154-161
Kód UT WoS článku
000395955900019
EID výsledku v databázi Scopus
2-s2.0-85009084374