Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

A new natural source for obtainment of inulin and fructo-oligosaccharides from industrial waste of Stevia rebaudiana Bertoni

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F26722861%3A_____%2F17%3AN0000081" target="_blank" >RIV/26722861:_____/17:N0000081 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

    <a href="https://doi.org/10.1016/j.foodchem.2016.12.100" target="_blank" >https://doi.org/10.1016/j.foodchem.2016.12.100</a>

  • DOI - Digital Object Identifier

    <a href="http://dx.doi.org/10.1016/j.foodchem.2016.12.100" target="_blank" >10.1016/j.foodchem.2016.12.100</a>

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    angličtina

  • Název v původním jazyce

    A new natural source for obtainment of inulin and fructo-oligosaccharides from industrial waste of Stevia rebaudiana Bertoni

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Fructan-type inulin and fructo-oligosaccharides (FOS) are reserve polysaccharides that offer an interesting combination of nutritional and technological properties for food industry. Stevia rebaudiana is used commercially in the sweetener industry due to the high content of steviol glycosides in its leaves. With the proposal of using industrial waste, the objective of the present study was to isolate, characterize and evaluate the prebiotic activity of inulin and FOS from S. rebaudiana stems. The chemical characterization of the samples by GC–MS, NMR and off-line ESI-MS showed that it was possible to obtain inulin molecules from the S. rebaudiana stems with a degree of polymerization (DP) of 12, and FOS with a DP < 6. The in vitro prebiotic assay of these molecules indicates a strain specificity in fermentation capacity of fructans as substrate. FOS molecules with a low DP are preferably fermented by beneficial microbiota than inulin molecules with higher DP.

  • Název v anglickém jazyce

    A new natural source for obtainment of inulin and fructo-oligosaccharides from industrial waste of Stevia rebaudiana Bertoni

  • Popis výsledku anglicky

    Fructan-type inulin and fructo-oligosaccharides (FOS) are reserve polysaccharides that offer an interesting combination of nutritional and technological properties for food industry. Stevia rebaudiana is used commercially in the sweetener industry due to the high content of steviol glycosides in its leaves. With the proposal of using industrial waste, the objective of the present study was to isolate, characterize and evaluate the prebiotic activity of inulin and FOS from S. rebaudiana stems. The chemical characterization of the samples by GC–MS, NMR and off-line ESI-MS showed that it was possible to obtain inulin molecules from the S. rebaudiana stems with a degree of polymerization (DP) of 12, and FOS with a DP < 6. The in vitro prebiotic assay of these molecules indicates a strain specificity in fermentation capacity of fructans as substrate. FOS molecules with a low DP are preferably fermented by beneficial microbiota than inulin molecules with higher DP.

Klasifikace

  • Druh

    J<sub>imp</sub> - Článek v periodiku v databázi Web of Science

  • CEP obor

  • OECD FORD obor

    21101 - Food and beverages

Návaznosti výsledku

  • Projekt

    <a href="/cs/project/LD14123" target="_blank" >LD14123: Sledování adheze a tvorby biofilmů u probiotických bakterií a vliv prebiotik na jejich adhezi.</a><br>

  • Návaznosti

    P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2017

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název periodika

    Food Chemistry

  • ISSN

    0308-8146

  • e-ISSN

    1873-7072

  • Svazek periodika

    225

  • Číslo periodika v rámci svazku

    15 June 2017

  • Stát vydavatele periodika

    NL - Nizozemsko

  • Počet stran výsledku

    8

  • Strana od-do

    154-161

  • Kód UT WoS článku

    000395955900019

  • EID výsledku v databázi Scopus

    2-s2.0-85009084374