Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Isolation and characterization of inulin with a high degree of polymerization from roots of Stevia rebaudiana (Bert.) Bertoni

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F26722861%3A_____%2F15%3A%23PE43" target="_blank" >RIV/26722861:_____/15:#PE43 - isvavai.cz</a>

  • Nalezeny alternativní kódy

    RIV/60460709:41210/15:67371

  • Výsledek na webu

    <a href="http://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0008621515001032" target="_blank" >http://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0008621515001032</a>

  • DOI - Digital Object Identifier

    <a href="http://dx.doi.org/10.1016/j.carres.2015.03.018" target="_blank" >10.1016/j.carres.2015.03.018</a>

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    angličtina

  • Název v původním jazyce

    Isolation and characterization of inulin with a high degree of polymerization from roots of Stevia rebaudiana (Bert.) Bertoni

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Gas chromatography/Mass Spectrometry and 1H Nuclear Magnetic Resonance analysis showed that inulin from Stevia rebaudiana roots has a degree of polymerization (DPn 28) higher than the value of DPn 12e15 for inulins from other plant species. Furthermore, the methodology of freeze/thaw to enrich the chains allowed us to increase the DP, similarly to other methodologies used for the enrichment of inulin chains. The prebiotic assays confirm that inulin from S. rebaudiana has a high DP. The combined use of these molecules with low degree of polymerization fructans seems to be advantageous to prolong the prebiotic effect in the colon. Our results suggest that S. rebaudiana roots are a promising source of high degree polymerization inulins.

  • Název v anglickém jazyce

    Isolation and characterization of inulin with a high degree of polymerization from roots of Stevia rebaudiana (Bert.) Bertoni

  • Popis výsledku anglicky

    Gas chromatography/Mass Spectrometry and 1H Nuclear Magnetic Resonance analysis showed that inulin from Stevia rebaudiana roots has a degree of polymerization (DPn 28) higher than the value of DPn 12e15 for inulins from other plant species. Furthermore, the methodology of freeze/thaw to enrich the chains allowed us to increase the DP, similarly to other methodologies used for the enrichment of inulin chains. The prebiotic assays confirm that inulin from S. rebaudiana has a high DP. The combined use of these molecules with low degree of polymerization fructans seems to be advantageous to prolong the prebiotic effect in the colon. Our results suggest that S. rebaudiana roots are a promising source of high degree polymerization inulins.

Klasifikace

  • Druh

    J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)

  • CEP obor

    EE - Mikrobiologie, virologie

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

    Výsledek vznikl pri realizaci vícero projektů. Více informací v záložce Projekty.

  • Návaznosti

    P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2015

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název periodika

    Carbohydrate Research

  • ISSN

    0008-6215

  • e-ISSN

  • Svazek periodika

    Neuveden

  • Číslo periodika v rámci svazku

    411

  • Stát vydavatele periodika

    NL - Nizozemsko

  • Počet stran výsledku

    7

  • Strana od-do

    15-21

  • Kód UT WoS článku

    000355662600003

  • EID výsledku v databázi Scopus