Isolation and characterization of inulin with a high degree of polymerization from roots of Stevia rebaudiana (Bert.) Bertoni
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F26722861%3A_____%2F15%3A%23PE43" target="_blank" >RIV/26722861:_____/15:#PE43 - isvavai.cz</a>
Nalezeny alternativní kódy
RIV/60460709:41210/15:67371
Výsledek na webu
<a href="http://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0008621515001032" target="_blank" >http://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0008621515001032</a>
DOI - Digital Object Identifier
<a href="http://dx.doi.org/10.1016/j.carres.2015.03.018" target="_blank" >10.1016/j.carres.2015.03.018</a>
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
angličtina
Název v původním jazyce
Isolation and characterization of inulin with a high degree of polymerization from roots of Stevia rebaudiana (Bert.) Bertoni
Popis výsledku v původním jazyce
Gas chromatography/Mass Spectrometry and 1H Nuclear Magnetic Resonance analysis showed that inulin from Stevia rebaudiana roots has a degree of polymerization (DPn 28) higher than the value of DPn 12e15 for inulins from other plant species. Furthermore, the methodology of freeze/thaw to enrich the chains allowed us to increase the DP, similarly to other methodologies used for the enrichment of inulin chains. The prebiotic assays confirm that inulin from S. rebaudiana has a high DP. The combined use of these molecules with low degree of polymerization fructans seems to be advantageous to prolong the prebiotic effect in the colon. Our results suggest that S. rebaudiana roots are a promising source of high degree polymerization inulins.
Název v anglickém jazyce
Isolation and characterization of inulin with a high degree of polymerization from roots of Stevia rebaudiana (Bert.) Bertoni
Popis výsledku anglicky
Gas chromatography/Mass Spectrometry and 1H Nuclear Magnetic Resonance analysis showed that inulin from Stevia rebaudiana roots has a degree of polymerization (DPn 28) higher than the value of DPn 12e15 for inulins from other plant species. Furthermore, the methodology of freeze/thaw to enrich the chains allowed us to increase the DP, similarly to other methodologies used for the enrichment of inulin chains. The prebiotic assays confirm that inulin from S. rebaudiana has a high DP. The combined use of these molecules with low degree of polymerization fructans seems to be advantageous to prolong the prebiotic effect in the colon. Our results suggest that S. rebaudiana roots are a promising source of high degree polymerization inulins.
Klasifikace
Druh
J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)
CEP obor
EE - Mikrobiologie, virologie
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
Výsledek vznikl pri realizaci vícero projektů. Více informací v záložce Projekty.
Návaznosti
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Ostatní
Rok uplatnění
2015
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název periodika
Carbohydrate Research
ISSN
0008-6215
e-ISSN
—
Svazek periodika
Neuveden
Číslo periodika v rámci svazku
411
Stát vydavatele periodika
NL - Nizozemsko
Počet stran výsledku
7
Strana od-do
15-21
Kód UT WoS článku
000355662600003
EID výsledku v databázi Scopus
—