Isolation and prebiotic activity of inulin-type fructan extracted fromPfaffia glomerata (Spreng) Pedersen roots
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F26722861%3A_____%2F15%3A%23PE44" target="_blank" >RIV/26722861:_____/15:#PE44 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
<a href="http://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0141813015004560" target="_blank" >http://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0141813015004560</a>
DOI - Digital Object Identifier
<a href="http://dx.doi.org/10.1016/j.ijbiomac.2015.06.053" target="_blank" >10.1016/j.ijbiomac.2015.06.053</a>
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
angličtina
Název v původním jazyce
Isolation and prebiotic activity of inulin-type fructan extracted fromPfaffia glomerata (Spreng) Pedersen roots
Popis výsledku v původním jazyce
We isolated and chemically charac-terized inulin extracted from P. glomerata roots and investigated its potential prebiotic effect. Fructanswere isolated and their structures were determined using colorimetric, chromatography, polarimetry,and spectroscopic analysis. The degree of polymerization (DP) was determined, and an in vitro prebi-otic test was performed. The structure of inulin was confirmed by chromatography and spectroscopicanalysis and through comparison with existing data. Representatives from the genera Lactobacillus andBifidobacterium utilized inulin from P. glomerata, because growth was significantly stimulated, while thisability is strain specific. The results indicated that inulin extracted from P. glomerata roots represents apromisingnew source of inulin-type prebiotics.
Název v anglickém jazyce
Isolation and prebiotic activity of inulin-type fructan extracted fromPfaffia glomerata (Spreng) Pedersen roots
Popis výsledku anglicky
We isolated and chemically charac-terized inulin extracted from P. glomerata roots and investigated its potential prebiotic effect. Fructanswere isolated and their structures were determined using colorimetric, chromatography, polarimetry,and spectroscopic analysis. The degree of polymerization (DP) was determined, and an in vitro prebi-otic test was performed. The structure of inulin was confirmed by chromatography and spectroscopicanalysis and through comparison with existing data. Representatives from the genera Lactobacillus andBifidobacterium utilized inulin from P. glomerata, because growth was significantly stimulated, while thisability is strain specific. The results indicated that inulin extracted from P. glomerata roots represents apromisingnew source of inulin-type prebiotics.
Klasifikace
Druh
J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)
CEP obor
GM - Potravinářství
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
Výsledek vznikl pri realizaci vícero projektů. Více informací v záložce Projekty.
Návaznosti
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Ostatní
Rok uplatnění
2015
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název periodika
International Journal of Biological Macromolecules
ISSN
0141-8130
e-ISSN
—
Svazek periodika
—
Číslo periodika v rámci svazku
80
Stát vydavatele periodika
NL - Nizozemsko
Počet stran výsledku
8
Strana od-do
392-399
Kód UT WoS článku
—
EID výsledku v databázi Scopus
—