Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Bifidogenní účinek kořene pampelišky obecné (Taraxanum officinale).

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60460709%3A41210%2F04%3A7102" target="_blank" >RIV/60460709:41210/04:7102 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Bifidogenní účinek kořene pampelišky obecné (Taraxanum officinale).

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Kořen pampelišky obsahuje až 40% inulinu a fruktopolysacharidy (FOS). Obě látky jsou považovány za potencionální prebiotika. Mohou podporovat rozvoj prospěšných bakterií, zejména bifidobakterií, v tlustém střevě a tím eliminovat patogenní bakterie.

  • Název v anglickém jazyce

    Bifidogenic effect of dandelion root (Taraxacum officinale).

  • Popis výsledku anglicky

    Dandelion root contains up to 40% of inulin and fructooligosaccharides (FOS). Both compounds are potential prebiotics exhibiting bifidogenic effects. Previously, FOS and inulin of chicory and Jerusalem articoke origins were tested. Also other oligosaccharides like raffinose-serie-oligosaccharides from soya (raffinose, stachyose) have similar effects. On the contrary, bifidogenic effect of dandelion root has never been tested. Hence, the aim of the present work was to determine the impact of water extract from dandelion root on the growth of 14 bifidobacteria strains. Dandelion root extract (DRE) was tested for the carbohydrate composition. Four strains of bifidobacteria were tested for their ability to utilize different carbohydrate from DRE. Beater (200 ml) with dried dandelion root (30 g) was poured with 100 ml of boiling water. After 20 minutes the extract was filtered and added to the complex broth medium at a concentration of 10% (v/v). Glucose, fructose and oligofructans in DRE w

Klasifikace

  • Druh

    D - Stať ve sborníku

  • CEP obor

    EE - Mikrobiologie, virologie

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

  • Návaznosti

    Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2004

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název statě ve sborníku

    Tomáškovy dny 2004. XIII. konference mladých mikrobiologů.

  • ISBN

    nemá

  • ISSN

  • e-ISSN

  • Počet stran výsledku

    2

  • Strana od-do

    26-27

  • Název nakladatele

    Mikrobiologický ústav LF MU a FN u svaté Anny v Brně

  • Místo vydání

    Brno

  • Místo konání akce

    Brno

  • Datum konání akce

    10. 1. 2004

  • Typ akce podle státní příslušnosti

    WRD - Celosvětová akce

  • Kód UT WoS článku