Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

In vitro fermentability of prebiotic oligosaccharides by lactobacilli

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60460709%3A41210%2F11%3A53438" target="_blank" >RIV/60460709:41210/11:53438 - isvavai.cz</a>

  • Nalezeny alternativní kódy

    RIV/26722861:_____/11:ZJOLIG11

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    angličtina

  • Název v původním jazyce

    In vitro fermentability of prebiotic oligosaccharides by lactobacilli

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Twelve strains of lactobacilli were tested for their growth and their ability to utilize different prebiotics (both pure substances and comercially available prebiotics) as a sole carbon source. All strains showed considerable growth on all prebiotics tested. Inulin was the best carbohydrate source for lactobacilli, followed by lactulose and raffinose. Massive increase of viable cells on commercial prebiotic mixtures (Vivinal, Oligomate 55 and Orafti P95) was observed, too. Lysozyme susceptibility was assayed in 13 strains of lactobacilli. Eight out of 13 strains were completely resistant to concentration of lysozyme 400 ?g/mL, in the rest of strains a slight delay of the exponential phase of growth curves was observed. Lactobacilli tolerated lysozymewell and were able to utilize all prebiotics.

  • Název v anglickém jazyce

    In vitro fermentability of prebiotic oligosaccharides by lactobacilli

  • Popis výsledku anglicky

    Twelve strains of lactobacilli were tested for their growth and their ability to utilize different prebiotics (both pure substances and comercially available prebiotics) as a sole carbon source. All strains showed considerable growth on all prebiotics tested. Inulin was the best carbohydrate source for lactobacilli, followed by lactulose and raffinose. Massive increase of viable cells on commercial prebiotic mixtures (Vivinal, Oligomate 55 and Orafti P95) was observed, too. Lysozyme susceptibility was assayed in 13 strains of lactobacilli. Eight out of 13 strains were completely resistant to concentration of lysozyme 400 ?g/mL, in the rest of strains a slight delay of the exponential phase of growth curves was observed. Lactobacilli tolerated lysozymewell and were able to utilize all prebiotics.

Klasifikace

  • Druh

    J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)

  • CEP obor

    EE - Mikrobiologie, virologie

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

    <a href="/cs/project/QI91B274" target="_blank" >QI91B274: Výzkum a vývoj mléčných synbiotických fermentovaných výrobků.</a><br>

  • Návaznosti

    Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2011

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název periodika

    Czech Journal of Food Sciences

  • ISSN

    1212-1800

  • e-ISSN

  • Svazek periodika

    29

  • Číslo periodika v rámci svazku

  • Stát vydavatele periodika

    CZ - Česká republika

  • Počet stran výsledku

    6

  • Strana od-do

    49-54

  • Kód UT WoS článku

    000299721700008

  • EID výsledku v databázi Scopus