In vitro fermentability of prebiotic oligosaccharides by lactobacilli
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60460709%3A41210%2F11%3A53438" target="_blank" >RIV/60460709:41210/11:53438 - isvavai.cz</a>
Nalezeny alternativní kódy
RIV/26722861:_____/11:ZJOLIG11
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
angličtina
Název v původním jazyce
In vitro fermentability of prebiotic oligosaccharides by lactobacilli
Popis výsledku v původním jazyce
Twelve strains of lactobacilli were tested for their growth and their ability to utilize different prebiotics (both pure substances and comercially available prebiotics) as a sole carbon source. All strains showed considerable growth on all prebiotics tested. Inulin was the best carbohydrate source for lactobacilli, followed by lactulose and raffinose. Massive increase of viable cells on commercial prebiotic mixtures (Vivinal, Oligomate 55 and Orafti P95) was observed, too. Lysozyme susceptibility was assayed in 13 strains of lactobacilli. Eight out of 13 strains were completely resistant to concentration of lysozyme 400 ?g/mL, in the rest of strains a slight delay of the exponential phase of growth curves was observed. Lactobacilli tolerated lysozymewell and were able to utilize all prebiotics.
Název v anglickém jazyce
In vitro fermentability of prebiotic oligosaccharides by lactobacilli
Popis výsledku anglicky
Twelve strains of lactobacilli were tested for their growth and their ability to utilize different prebiotics (both pure substances and comercially available prebiotics) as a sole carbon source. All strains showed considerable growth on all prebiotics tested. Inulin was the best carbohydrate source for lactobacilli, followed by lactulose and raffinose. Massive increase of viable cells on commercial prebiotic mixtures (Vivinal, Oligomate 55 and Orafti P95) was observed, too. Lysozyme susceptibility was assayed in 13 strains of lactobacilli. Eight out of 13 strains were completely resistant to concentration of lysozyme 400 ?g/mL, in the rest of strains a slight delay of the exponential phase of growth curves was observed. Lactobacilli tolerated lysozymewell and were able to utilize all prebiotics.
Klasifikace
Druh
J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)
CEP obor
EE - Mikrobiologie, virologie
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
<a href="/cs/project/QI91B274" target="_blank" >QI91B274: Výzkum a vývoj mléčných synbiotických fermentovaných výrobků.</a><br>
Návaznosti
Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)
Ostatní
Rok uplatnění
2011
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název periodika
Czech Journal of Food Sciences
ISSN
1212-1800
e-ISSN
—
Svazek periodika
29
Číslo periodika v rámci svazku
—
Stát vydavatele periodika
CZ - Česká republika
Počet stran výsledku
6
Strana od-do
49-54
Kód UT WoS článku
000299721700008
EID výsledku v databázi Scopus
—