Determination of rebaudioside A in mixed beer, beer-based beverages and lemonades
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60193697%3A_____%2F15%3A%230001091" target="_blank" >RIV/60193697:_____/15:#0001091 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
<a href="http://www.kvasnyprumysl.cz/en/journal/2015/9/" target="_blank" >http://www.kvasnyprumysl.cz/en/journal/2015/9/</a>
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
angličtina
Název v původním jazyce
Determination of rebaudioside A in mixed beer, beer-based beverages and lemonades
Popis výsledku v původním jazyce
The plant Stevia rebaudiana (Stevia sweet) is becoming a favourite sweetener in the food industry. Sweet taste is caused by diterpenic glycosides, so-called steviol glycosides, which lack calories while being 300 times sweeter than sucrose. While all the other glycosides are slightly or even disagreeably bitter, rebaudioside A possesses desirable sensorial properties. Because this sweetener is used to sweeten beverages including mixed beer, a fast routine analytical method was developed using HPLC with UV detection for determination of rebaudioside A in mixed beer and lemonade. The HILIC principle, which is suitable for separation of polar and hydrophilic analytes, was used for separation of steviol glycosides. The method is selective, reproducible and has a high recovery of 90–100 %.
Název v anglickém jazyce
Determination of rebaudioside A in mixed beer, beer-based beverages and lemonades
Popis výsledku anglicky
The plant Stevia rebaudiana (Stevia sweet) is becoming a favourite sweetener in the food industry. Sweet taste is caused by diterpenic glycosides, so-called steviol glycosides, which lack calories while being 300 times sweeter than sucrose. While all the other glycosides are slightly or even disagreeably bitter, rebaudioside A possesses desirable sensorial properties. Because this sweetener is used to sweeten beverages including mixed beer, a fast routine analytical method was developed using HPLC with UV detection for determination of rebaudioside A in mixed beer and lemonade. The HILIC principle, which is suitable for separation of polar and hydrophilic analytes, was used for separation of steviol glycosides. The method is selective, reproducible and has a high recovery of 90–100 %.
Klasifikace
Druh
J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)
CEP obor
CB - Analytická chemie, separace
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace
Ostatní
Rok uplatnění
2015
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název periodika
Kvasný průmysl
ISSN
0023-5830
e-ISSN
—
Svazek periodika
61
Číslo periodika v rámci svazku
9
Stát vydavatele periodika
CZ - Česká republika
Počet stran výsledku
5
Strana od-do
268-272
Kód UT WoS článku
—
EID výsledku v databázi Scopus
—