Charakterizace ovocných pálenek
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00216305%3A26310%2F03%3APU53566" target="_blank" >RIV/00216305:26310/03:PU53566 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Charakterizace ovocných pálenek
Popis výsledku v původním jazyce
Ovocná pálenka je destilát vyrobený ze zkvašeného ovoce. Ovocný destilát lze úspěšně připravit z nejrůznějších druhů ovoce (např. ze švestek, meruněk, hrušek, jablek, třešní, višní, hroznů), případně z drobného bobulovitého či lesního ovoce (z černého rybízu, černého bezu, malin). Raritou jsou destiláty získané z ovoce exotického, jako např. z banánů, ananasu, sušených fíků nebo datlí. Výsledná chuť pálenky je daná v prvé řadě druhem ovoce, z něhož je vyrobena, a způsobem vedení destilace. Dále je ovlivněna zejména jakostí a vyzrálostí zkvašovaného ovoce, způsobem zakládání kvasu, vedením kvašení a uskladněním destilátu. Z chemického hlediska se na organoleptických vlastnostech pálenky podílí desítky převážně těkavých organických sloučenin nejrůznějších struktur. V předkládané práci bylo k charakterizaci ovocných pálenek využito plynové chromatografie s plamenoionizační a hmotnostní detekcí.
Název v anglickém jazyce
Charakterization of fruity spirits
Popis výsledku anglicky
Fruity spirit is from fermented fruit prepared liquor. It can be prepered from many kind of fruit. Resulting spirit taste depends on kind of fruit, distillation, fruit ripeness and quality, leading of fermentation and finally spitit keeping (store). Fromthe chemical point of view, many volatile organic compounds various structures participate on organoleptical spirit features.
Klasifikace
Druh
J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)
CEP obor
GM - Potravinářství
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace
Ostatní
Rok uplatnění
2003
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název periodika
Chemické listy
ISSN
0009-2770
e-ISSN
—
Svazek periodika
97
Číslo periodika v rámci svazku
8
Stát vydavatele periodika
CZ - Česká republika
Počet stran výsledku
1
Strana od-do
785-785
Kód UT WoS článku
—
EID výsledku v databázi Scopus
—