Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Složky třešňových destilátů z pěstitelského pálení

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F70883521%3A28610%2F13%3A43870088" target="_blank" >RIV/70883521:28610/13:43870088 - isvavai.cz</a>

  • Nalezeny alternativní kódy

    RIV/70883521:28110/13:43870088

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Složky třešňových destilátů z pěstitelského pálení

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Destiláty z ovoce jsou mezi konzumenty velmi oblíbené a jejich výroba má u nás dlouholetou tradici. Při zkvašování ovoce však vedle etanolu vznikají i jiné alkoholy, které významně ovlivňují kvalitu finálního produktu. V této práci byly metodou plynové chromatografie provedeny analýzy třešňových destilátů z tzv. letního pěstitelského pálení. Mimo etanolu byly stanovovány další doprovodné látky, jako acetaldehyd, metanol, etylacetát, a vyšší alkoholy, jako n-propanol, i-butanol a pentanol. Přítomnost těchto látek v ovocných destilátech indikuje kvalitu výchozích surovin, správný průběh kvasného procesu a technologickou kázeň při destilaci kvasu. Metanol se vyskytuje zejména u destilátů, vyrobených z nevyzrálého ovoce a tvoří tzv. úkap. Vyšší alkoholy setvoří převážně až v průběhu fermentačního procesu a tvoří tzv. dokap (přiboudlinu). Úkap i dokap je nutné při destilaci kvasu oddělit. Vlastní finální produkt je pak tvořen tzv. jádrem, tedy střední, nejobjemnější frakcí destilátu, zbave

  • Název v anglickém jazyce

    Components of Cherry Spirits Made by Growers' Distillation

  • Popis výsledku anglicky

    Fruit spirits are very popular among consumers, and their production has a long tradition in our country. In the fermentation of fruit, however, beside ethanol other alcohols are formed that significantly affect the quality of the final product. In thisstudy, analyzes of cherry spirits were performed from the breeeding distillation. Besides ethanol other accompanying substances were determined such as acetaldehyde, methanol, ethyl acetate, n-propanol, i-butanol and pentanol. The presence of these substances in fruit spirits indicates the quality of the raw materials, the correct fermentation process and technology discipline in distillation of ferment. Methanol is commonly found in the distillates made from the immature fruit and make up so called theforeshots. Higher alcohols are formed mainly in the course of the fermentation process and consists of the aftershots. Aftershots and foreshots must be separated in the distillation of ferment.

Klasifikace

  • Druh

    D - Stať ve sborníku

  • CEP obor

    GM - Potravinářství

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

    <a href="/cs/project/ED2.1.00%2F03.0111" target="_blank" >ED2.1.00/03.0111: Centrum polymerních systémů</a><br>

  • Návaznosti

    P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2013

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název statě ve sborníku

    X. Vedecká konferencia s medzinárodnou účasťou Bezpečnosť a kontrola potravín

  • ISBN

    978-80-552-0992-0

  • ISSN

  • e-ISSN

  • Počet stran výsledku

    4

  • Strana od-do

    168-171

  • Název nakladatele

    Slovenská poľnohospodárská univerita v Nitre

  • Místo vydání

    Nitra

  • Místo konání akce

    Smolenice

  • Datum konání akce

    21. 3. 2013

  • Typ akce podle státní příslušnosti

    EUR - Evropská akce

  • Kód UT WoS článku