Složky třešňových destilátů z pěstitelského pálení
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F70883521%3A28610%2F13%3A43870088" target="_blank" >RIV/70883521:28610/13:43870088 - isvavai.cz</a>
Nalezeny alternativní kódy
RIV/70883521:28110/13:43870088
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Složky třešňových destilátů z pěstitelského pálení
Popis výsledku v původním jazyce
Destiláty z ovoce jsou mezi konzumenty velmi oblíbené a jejich výroba má u nás dlouholetou tradici. Při zkvašování ovoce však vedle etanolu vznikají i jiné alkoholy, které významně ovlivňují kvalitu finálního produktu. V této práci byly metodou plynové chromatografie provedeny analýzy třešňových destilátů z tzv. letního pěstitelského pálení. Mimo etanolu byly stanovovány další doprovodné látky, jako acetaldehyd, metanol, etylacetát, a vyšší alkoholy, jako n-propanol, i-butanol a pentanol. Přítomnost těchto látek v ovocných destilátech indikuje kvalitu výchozích surovin, správný průběh kvasného procesu a technologickou kázeň při destilaci kvasu. Metanol se vyskytuje zejména u destilátů, vyrobených z nevyzrálého ovoce a tvoří tzv. úkap. Vyšší alkoholy setvoří převážně až v průběhu fermentačního procesu a tvoří tzv. dokap (přiboudlinu). Úkap i dokap je nutné při destilaci kvasu oddělit. Vlastní finální produkt je pak tvořen tzv. jádrem, tedy střední, nejobjemnější frakcí destilátu, zbave
Název v anglickém jazyce
Components of Cherry Spirits Made by Growers' Distillation
Popis výsledku anglicky
Fruit spirits are very popular among consumers, and their production has a long tradition in our country. In the fermentation of fruit, however, beside ethanol other alcohols are formed that significantly affect the quality of the final product. In thisstudy, analyzes of cherry spirits were performed from the breeeding distillation. Besides ethanol other accompanying substances were determined such as acetaldehyde, methanol, ethyl acetate, n-propanol, i-butanol and pentanol. The presence of these substances in fruit spirits indicates the quality of the raw materials, the correct fermentation process and technology discipline in distillation of ferment. Methanol is commonly found in the distillates made from the immature fruit and make up so called theforeshots. Higher alcohols are formed mainly in the course of the fermentation process and consists of the aftershots. Aftershots and foreshots must be separated in the distillation of ferment.
Klasifikace
Druh
D - Stať ve sborníku
CEP obor
GM - Potravinářství
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
<a href="/cs/project/ED2.1.00%2F03.0111" target="_blank" >ED2.1.00/03.0111: Centrum polymerních systémů</a><br>
Návaznosti
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Ostatní
Rok uplatnění
2013
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název statě ve sborníku
X. Vedecká konferencia s medzinárodnou účasťou Bezpečnosť a kontrola potravín
ISBN
978-80-552-0992-0
ISSN
—
e-ISSN
—
Počet stran výsledku
4
Strana od-do
168-171
Název nakladatele
Slovenská poľnohospodárská univerita v Nitre
Místo vydání
Nitra
Místo konání akce
Smolenice
Datum konání akce
21. 3. 2013
Typ akce podle státní příslušnosti
EUR - Evropská akce
Kód UT WoS článku
—