Prekoncentrační metoda pro stanovení náhradního sladidla E 959
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00216305%3A26310%2F05%3APU49891" target="_blank" >RIV/00216305:26310/05:PU49891 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Prekoncentrační metoda pro stanovení náhradního sladidla E 959
Popis výsledku v původním jazyce
E 959 stejně jako ostatní potravinářská aditiva podléhá kontrole. Díky své vysoké sladivosti je přidáván do potravin ve velmi nízkých koncentracích. Dosud jedinou prekoncentrační technikou předcházející jeho kvantitativnímu stanovení byla extrakce organickými rozpouštědly (methanolem, dimethylsulfoxidem) . Pro rutinní praxi je taková extrakce nepřijatelná zejména kvůli vysoké spotřebě a toxicitě užitých rozpouštědel. Proto byla hledána jiná technika zakoncentrování NHDC založená na odstranění potravinové matrice. K tomuto účelu bylo využito extrakce na pevné fázi (SPE). K finálním analýzám vzorků zakoncentrovaných SPE technikou bylo použito HPLC. Analýzy byly prováděny na koncentrační hladině 2 - 10 mg/kg. Metoda byla vyvinuta a validována pro vzorky kandytové hmoty, která slouží k lisování tvrdých bonbonů.
Název v anglickém jazyce
Preconcentration method for determination of an alternative sweetener E 959
Popis výsledku anglicky
E 959 is added to foodstuffs in very low amounts because of its high sweeteness. Its extraction with organic solvents (methanol, dimethylsulphoxide) is single preconcentration method utilized to date in communications on the quantitative determination ofthe sweetener in food. We searched for alternative methods for the E 959 preconcentration, which are based on the food matrix elimination, because of the dimethylsulfoxide toxicity. The solid phase extraction (SPE) technique was tested for the purpose.HPLC analysis of samples preconcentrated using the SPE method allows quantitative determination of NHDC at its concentration level of the order of 2 close to 10 mg/kg of a food matrix. This developed and validated method was tested using flavoured hard candies.
Klasifikace
Druh
O - Ostatní výsledky
CEP obor
CB - Analytická chemie, separace
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace
Ostatní
Rok uplatnění
2005
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů