Stanovení náhradního sladidla E 959 kapilární elektroforézou v cukrovinkách.
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00216305%3A26310%2F05%3APU51678" target="_blank" >RIV/00216305:26310/05:PU51678 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Stanovení náhradního sladidla E 959 kapilární elektroforézou v cukrovinkách.
Popis výsledku v původním jazyce
Náhradní sladidlo E 959, neohesperidin dihydrochalkon (NHDC), patří mezi modifikované přírodní látky. NHDC se vyznačuje vysokou sladivostí, je asi 1 500 až 1 800krát sladší než sacharosa. Velmi příznivé chemické a technologické vlastnosti, stejně jako dostupnost výchozích surovin, jej předurčují k použití prakticky do všech typů potravin se sníženým obsahem energie. Obsah NHDC v potravinách, stejně jako ostatních aditiv, podléhá kontrole. Dosud se k jeho stanovení používala převážně kapalinová chromatoografie. V prezentované práci bylo k tomuto účelu využito kapilární elektroforézy. Byl vyvinut separační systém pro stanovení NHDC za použití nepokryté kapiláry o vnitřním průměru 75 um a tzv. biologických pufrů. V prezentované práci bylo jako preseparačního kroku využito techniky odvozené od kapalinové chromatografie - extrakce na pevné fázi (SPE). Byl vyvinut postup zakoncentrování NHDC na oktadecylové pevné fázi, elučním činidlem byl ethanol. Analýzy byly prováděny na koncentrační hlad
Název v anglickém jazyce
Determination of alternative sveetener E 959 by capillary electrophoresis in candies.
Popis výsledku anglicky
E 959 is added to foodstuffs in very low amounts because of its high sweeteness. We searched for alternative methods for the E 959 preconcentration, which are based on the food matrix elimination. The solid phase extraction (SPE) technique was tested forthe purpose. HPLC analysis of samples preconcentrated using the SPE method allows quantitative determination of NHDC at its concentration level of the order of 2 close to 10 mg/kg of a food matrix. This developed and validated method was tested using fflavoured hard candies.
Klasifikace
Druh
D - Stať ve sborníku
CEP obor
GM - Potravinářství
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)
Ostatní
Rok uplatnění
2005
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název statě ve sborníku
Sborník příspěvků z konference XXXVI. Symposium o nových směrech výroby a hodnocení potravin
ISBN
80-86909-01-8
ISSN
—
e-ISSN
—
Počet stran výsledku
4
Strana od-do
76-79
Název nakladatele
VÚPP 2005
Místo vydání
Praha
Místo konání akce
Skalský Dvůr
Datum konání akce
23. 5. 2005
Typ akce podle státní příslušnosti
CST - Celostátní akce
Kód UT WoS článku
—