Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Stanovení náhradního sladidla E 959 kapilární elektroforézou v cukrovinkách.

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00216305%3A26310%2F05%3APU51678" target="_blank" >RIV/00216305:26310/05:PU51678 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Stanovení náhradního sladidla E 959 kapilární elektroforézou v cukrovinkách.

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Náhradní sladidlo E 959, neohesperidin dihydrochalkon (NHDC), patří mezi modifikované přírodní látky. NHDC se vyznačuje vysokou sladivostí, je asi 1 500 až 1 800krát sladší než sacharosa. Velmi příznivé chemické a technologické vlastnosti, stejně jako dostupnost výchozích surovin, jej předurčují k použití prakticky do všech typů potravin se sníženým obsahem energie. Obsah NHDC v potravinách, stejně jako ostatních aditiv, podléhá kontrole. Dosud se k jeho stanovení používala převážně kapalinová chromatoografie. V prezentované práci bylo k tomuto účelu využito kapilární elektroforézy. Byl vyvinut separační systém pro stanovení NHDC za použití nepokryté kapiláry o vnitřním průměru 75 um a tzv. biologických pufrů. V prezentované práci bylo jako preseparačního kroku využito techniky odvozené od kapalinové chromatografie - extrakce na pevné fázi (SPE). Byl vyvinut postup zakoncentrování NHDC na oktadecylové pevné fázi, elučním činidlem byl ethanol. Analýzy byly prováděny na koncentrační hlad

  • Název v anglickém jazyce

    Determination of alternative sveetener E 959 by capillary electrophoresis in candies.

  • Popis výsledku anglicky

    E 959 is added to foodstuffs in very low amounts because of its high sweeteness. We searched for alternative methods for the E 959 preconcentration, which are based on the food matrix elimination. The solid phase extraction (SPE) technique was tested forthe purpose. HPLC analysis of samples preconcentrated using the SPE method allows quantitative determination of NHDC at its concentration level of the order of 2 close to 10 mg/kg of a food matrix. This developed and validated method was tested using fflavoured hard candies.

Klasifikace

  • Druh

    D - Stať ve sborníku

  • CEP obor

    GM - Potravinářství

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

  • Návaznosti

    Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2005

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název statě ve sborníku

    Sborník příspěvků z konference XXXVI. Symposium o nových směrech výroby a hodnocení potravin

  • ISBN

    80-86909-01-8

  • ISSN

  • e-ISSN

  • Počet stran výsledku

    4

  • Strana od-do

    76-79

  • Název nakladatele

    VÚPP 2005

  • Místo vydání

    Praha

  • Místo konání akce

    Skalský Dvůr

  • Datum konání akce

    23. 5. 2005

  • Typ akce podle státní příslušnosti

    CST - Celostátní akce

  • Kód UT WoS článku