Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

New preconcentration methods for determination of an alternative sweetener neohesperidin dihydrochalcone

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00216305%3A26310%2F04%3APU53220" target="_blank" >RIV/00216305:26310/04:PU53220 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    angličtina

  • Název v původním jazyce

    New preconcentration methods for determination of an alternative sweetener neohesperidin dihydrochalcone

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Neohesperidin dihydrochalcone (NHDC), a highly promising representative of biological origin sweeteners. It is produced by the hydrogenation of either naringin or hesperidin contained in the peel of citruses. It is 1500 times sweeter than sucrose and, sometimes, works as a taste modifier, too. NHDC occures scarcely in the czech market. The increase of the NHDC consumption is to be expected in near future. NHDC is added to foodstuffs in very low amounts because of its high sweeteness. Its extraction withorganic solvents (methanol, dimethylsulphoxide) is single preconcentration method utilized to date in communications on the quantitative determination of the sweetener in food. We searched for alternative methods for the NHDC preconcentration, which arebased on the food matrix elimination, because of the dimethylsulfoxide toxicity. The pressurized solvent extraction (PSE) utilizing ethanol as an extraction agent and the solid phase extraction (SPE) technique were tested for the purpose

  • Název v anglickém jazyce

    New preconcentration methods for determination of an alternative sweetener neohesperidin dihydrochalcone

  • Popis výsledku anglicky

    Neohesperidin dihydrochalcone (NHDC), a highly promising representative of biological origin sweeteners. It is produced by the hydrogenation of either naringin or hesperidin contained in the peel of citruses. It is 1500 times sweeter than sucrose and, sometimes, works as a taste modifier, too. NHDC occures scarcely in the czech market. The increase of the NHDC consumption is to be expected in near future. NHDC is added to foodstuffs in very low amounts because of its high sweeteness. Its extraction withorganic solvents (methanol, dimethylsulphoxide) is single preconcentration method utilized to date in communications on the quantitative determination of the sweetener in food. We searched for alternative methods for the NHDC preconcentration, which arebased on the food matrix elimination, because of the dimethylsulfoxide toxicity. The pressurized solvent extraction (PSE) utilizing ethanol as an extraction agent and the solid phase extraction (SPE) technique were tested for the purpose

Klasifikace

  • Druh

    O - Ostatní výsledky

  • CEP obor

    CB - Analytická chemie, separace

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

  • Návaznosti

    I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2004

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů