Identification of viable lactobacillus cell in fermented dairy products
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00216305%3A26310%2F10%3APU86545" target="_blank" >RIV/00216305:26310/10:PU86545 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
angličtina
Název v původním jazyce
Identification of viable lactobacillus cell in fermented dairy products
Popis výsledku v původním jazyce
PCR in combination with ethidium monoazidem (EMA) is a new method that allows to distinguish between live and dead cells. Expand the use of PCR in food for example when determining the number of live and dead cells of probiotic bacteria in dairy products. The method is based on the observation that EMA can penetrate into the cytoplasm and the DNA of cells killed due to malfunction of the cell membrane (wall). Photoactivation with EMA covalently binds to DNA, which is why Does Not Amplify in PCR. The PCRamplified only the DNA of living cells. The aim was to use EMA-PCR method to distinguish between live and dead bacterial cells probiotic Lactobacillus paracasei ssp paracasei CCDM 211 / 06, newly isolated from human sources. Attention was paid to various procedures of killing bacterial cells.
Název v anglickém jazyce
Identification of viable lactobacillus cell in fermented dairy products
Popis výsledku anglicky
PCR in combination with ethidium monoazidem (EMA) is a new method that allows to distinguish between live and dead cells. Expand the use of PCR in food for example when determining the number of live and dead cells of probiotic bacteria in dairy products. The method is based on the observation that EMA can penetrate into the cytoplasm and the DNA of cells killed due to malfunction of the cell membrane (wall). Photoactivation with EMA covalently binds to DNA, which is why Does Not Amplify in PCR. The PCRamplified only the DNA of living cells. The aim was to use EMA-PCR method to distinguish between live and dead bacterial cells probiotic Lactobacillus paracasei ssp paracasei CCDM 211 / 06, newly isolated from human sources. Attention was paid to various procedures of killing bacterial cells.
Klasifikace
Druh
D - Stať ve sborníku
CEP obor
EB - Genetika a molekulární biologie
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
<a href="/cs/project/2B08070" target="_blank" >2B08070: Vývoj nového moderního biotechnologického postupu umožňujícího účinnější způsob využívání odpadních vod z mlékárenského průmyslu jako materiálového zdroje pro výrobu vodíku</a><br>
Návaznosti
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)<br>S - Specificky vyzkum na vysokych skolach
Ostatní
Rok uplatnění
2010
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název statě ve sborníku
Sborník přednášek V. sympozia společnosti pro probiotika a prebiotika
ISBN
978-80-213-2072-7
ISSN
—
e-ISSN
—
Počet stran výsledku
1
Strana od-do
16-16
Název nakladatele
ČZU v Praze
Místo vydání
Praha
Místo konání akce
Praha
Datum konání akce
20. 4. 2010
Typ akce podle státní příslušnosti
CST - Celostátní akce
Kód UT WoS článku
—