Optimisation of Lysis of Bacteria Occuring in Cheeses
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00216305%3A26310%2F10%3APU87525" target="_blank" >RIV/00216305:26310/10:PU87525 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
angličtina
Název v původním jazyce
Optimisation of Lysis of Bacteria Occuring in Cheeses
Popis výsledku v původním jazyce
Presence of Clostridium bacteria in milk is a technological problem for cheese making, as they cause late-blowing defect. Therefore, it is important to rapidly detect these bacteria in milk, e.g. by molecular biotechnological methods like PCR. The aim ofthis work was to optimise the cell lysis of bacteria of genus Clostridium to receive high concentration of PCR-ready DNA. Lysis solution composed of 10 mM EDTA, 10 mM Tris-HCl and lysozyme (final concentration 3 mg/ml) was considered as the best combination. Recommended incubation times were 1 hour at laboratory temperature with lysozyme and overnight at 55 C with proteinase K. When the lysis was performed with immobilized lysozyme, lower amount of DNA was obtained. The quality of the isolated DNA wasconfirmed using genus- and species-specific PCRs.
Název v anglickém jazyce
Optimisation of Lysis of Bacteria Occuring in Cheeses
Popis výsledku anglicky
Presence of Clostridium bacteria in milk is a technological problem for cheese making, as they cause late-blowing defect. Therefore, it is important to rapidly detect these bacteria in milk, e.g. by molecular biotechnological methods like PCR. The aim ofthis work was to optimise the cell lysis of bacteria of genus Clostridium to receive high concentration of PCR-ready DNA. Lysis solution composed of 10 mM EDTA, 10 mM Tris-HCl and lysozyme (final concentration 3 mg/ml) was considered as the best combination. Recommended incubation times were 1 hour at laboratory temperature with lysozyme and overnight at 55 C with proteinase K. When the lysis was performed with immobilized lysozyme, lower amount of DNA was obtained. The quality of the isolated DNA wasconfirmed using genus- and species-specific PCRs.
Klasifikace
Druh
O - Ostatní výsledky
CEP obor
EB - Genetika a molekulární biologie
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
<a href="/cs/project/2B08070" target="_blank" >2B08070: Vývoj nového moderního biotechnologického postupu umožňujícího účinnější způsob využívání odpadních vod z mlékárenského průmyslu jako materiálového zdroje pro výrobu vodíku</a><br>
Návaznosti
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)<br>S - Specificky vyzkum na vysokych skolach
Ostatní
Rok uplatnění
2010
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů