DNA Analysis of Clostridium Isolated from Late-blowing Cheeses.
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00216305%3A26310%2F09%3APU84184" target="_blank" >RIV/00216305:26310/09:PU84184 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
angličtina
Název v původním jazyce
DNA Analysis of Clostridium Isolated from Late-blowing Cheeses.
Popis výsledku v původním jazyce
Some species of genus Clostridium provoke the late-blowing defect in cheeses which is characterized by high concentration of butyric acid and production of hydrogen and carbon dioxide. Therefore, the presence of butyric acid bacteria and spores in milk is undesirable and needs to be determined. This work is focused on the DNA analysis of a collection of bacteria isolated from late-blowing cheeses. PCR methods for genus and species identification were applied. Using genus-specific PCR, the set of 45 DNAsamples was identified as DNA of Clostridium genus. Based on species-specific PCRs, it was found out that some of the samples were mixtures from C. butyricum and C. tyrobutyricum cultures. These samples were purified in order to obtain exact species classification. It was determined that 6 strains belong to the species Clostridium butyricum and 27 strains belong to the species Clostridium tyrobutyricum. Another 12 samples were not classified into tested species. Strains with the hydrogen
Název v anglickém jazyce
DNA Analysis of Clostridium Isolated from Late-blowing Cheeses.
Popis výsledku anglicky
Some species of genus Clostridium provoke the late-blowing defect in cheeses which is characterized by high concentration of butyric acid and production of hydrogen and carbon dioxide. Therefore, the presence of butyric acid bacteria and spores in milk is undesirable and needs to be determined. This work is focused on the DNA analysis of a collection of bacteria isolated from late-blowing cheeses. PCR methods for genus and species identification were applied. Using genus-specific PCR, the set of 45 DNAsamples was identified as DNA of Clostridium genus. Based on species-specific PCRs, it was found out that some of the samples were mixtures from C. butyricum and C. tyrobutyricum cultures. These samples were purified in order to obtain exact species classification. It was determined that 6 strains belong to the species Clostridium butyricum and 27 strains belong to the species Clostridium tyrobutyricum. Another 12 samples were not classified into tested species. Strains with the hydrogen
Klasifikace
Druh
D - Stať ve sborníku
CEP obor
EB - Genetika a molekulární biologie
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
<a href="/cs/project/2B08070" target="_blank" >2B08070: Vývoj nového moderního biotechnologického postupu umožňujícího účinnější způsob využívání odpadních vod z mlékárenského průmyslu jako materiálového zdroje pro výrobu vodíku</a><br>
Návaznosti
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Ostatní
Rok uplatnění
2009
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název statě ve sborníku
Studentská odborná konference chemie a společnost
ISBN
978-80-214-4008-1
ISSN
—
e-ISSN
—
Počet stran výsledku
1
Strana od-do
—
Název nakladatele
Vysoké učení technické v Brně
Místo vydání
Fakulta chemická Purkyňova 464/118 61200 Brno
Místo konání akce
Brno
Datum konání akce
3. 12. 2009
Typ akce podle státní příslušnosti
EUR - Evropská akce
Kód UT WoS článku
—