Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

The Application of PCR Methods for Clostridium Identification

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00216305%3A26310%2F09%3APU84180" target="_blank" >RIV/00216305:26310/09:PU84180 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    angličtina

  • Název v původním jazyce

    The Application of PCR Methods for Clostridium Identification

  • Popis výsledku v původním jazyce

    The presence of butyric acid bacteria and spores in milk causes problems in cheese technology. Some species of genus Clostridium provoke the late-blowing effect which is characterized by high concentration of butyric acid and formation of gas holes in cheese. This work is focused on application of PCR methods for genus and species identification of selected strains of Clostridium. Using genus-specific PCR, the set of 44 DNA samples was identified as DNA of Clostridium genus. Based on species-specific PCRs, it was found out that 7 samples belong to the species Clostridium butyricum and 12 samples belong to the species Clostridium tyrobutyricum. Fifteen samples were positively detected using both species-specific PCRs and therefore they were identified as DNA mixtures from both cultures. Another 10 samples were not classified into tested species. Strains with the hydrogenase (hydA) gene encoding H2-evolving hydrogenase were also searched using PCR. Specific PCR products were detected in

  • Název v anglickém jazyce

    The Application of PCR Methods for Clostridium Identification

  • Popis výsledku anglicky

    The presence of butyric acid bacteria and spores in milk causes problems in cheese technology. Some species of genus Clostridium provoke the late-blowing effect which is characterized by high concentration of butyric acid and formation of gas holes in cheese. This work is focused on application of PCR methods for genus and species identification of selected strains of Clostridium. Using genus-specific PCR, the set of 44 DNA samples was identified as DNA of Clostridium genus. Based on species-specific PCRs, it was found out that 7 samples belong to the species Clostridium butyricum and 12 samples belong to the species Clostridium tyrobutyricum. Fifteen samples were positively detected using both species-specific PCRs and therefore they were identified as DNA mixtures from both cultures. Another 10 samples were not classified into tested species. Strains with the hydrogenase (hydA) gene encoding H2-evolving hydrogenase were also searched using PCR. Specific PCR products were detected in

Klasifikace

  • Druh

    D - Stať ve sborníku

  • CEP obor

    EB - Genetika a molekulární biologie

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

    <a href="/cs/project/2B08070" target="_blank" >2B08070: Vývoj nového moderního biotechnologického postupu umožňujícího účinnější způsob využívání odpadních vod z mlékárenského průmyslu jako materiálového zdroje pro výrobu vodíku</a><br>

  • Návaznosti

    P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2009

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název statě ve sborníku

    Nova Biotechnologica, Proceedings of the International Conference Applied Natural Sciences 2009

  • ISBN

    978-80-8105-129-6

  • ISSN

  • e-ISSN

  • Počet stran výsledku

    5

  • Strana od-do

  • Název nakladatele

    University of SS. Cyril and Methodius in Trnava

  • Místo vydání

    Nám. J. Herdu 2, Trnava

  • Místo konání akce

    Trnava

  • Datum konání akce

    7. 10. 2009

  • Typ akce podle státní příslušnosti

    EUR - Evropská akce

  • Kód UT WoS článku