The Application of PCR Methods for Clostridium Identification
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00216305%3A26310%2F09%3APU84180" target="_blank" >RIV/00216305:26310/09:PU84180 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
angličtina
Název v původním jazyce
The Application of PCR Methods for Clostridium Identification
Popis výsledku v původním jazyce
The presence of butyric acid bacteria and spores in milk causes problems in cheese technology. Some species of genus Clostridium provoke the late-blowing effect which is characterized by high concentration of butyric acid and formation of gas holes in cheese. This work is focused on application of PCR methods for genus and species identification of selected strains of Clostridium. Using genus-specific PCR, the set of 44 DNA samples was identified as DNA of Clostridium genus. Based on species-specific PCRs, it was found out that 7 samples belong to the species Clostridium butyricum and 12 samples belong to the species Clostridium tyrobutyricum. Fifteen samples were positively detected using both species-specific PCRs and therefore they were identified as DNA mixtures from both cultures. Another 10 samples were not classified into tested species. Strains with the hydrogenase (hydA) gene encoding H2-evolving hydrogenase were also searched using PCR. Specific PCR products were detected in
Název v anglickém jazyce
The Application of PCR Methods for Clostridium Identification
Popis výsledku anglicky
The presence of butyric acid bacteria and spores in milk causes problems in cheese technology. Some species of genus Clostridium provoke the late-blowing effect which is characterized by high concentration of butyric acid and formation of gas holes in cheese. This work is focused on application of PCR methods for genus and species identification of selected strains of Clostridium. Using genus-specific PCR, the set of 44 DNA samples was identified as DNA of Clostridium genus. Based on species-specific PCRs, it was found out that 7 samples belong to the species Clostridium butyricum and 12 samples belong to the species Clostridium tyrobutyricum. Fifteen samples were positively detected using both species-specific PCRs and therefore they were identified as DNA mixtures from both cultures. Another 10 samples were not classified into tested species. Strains with the hydrogenase (hydA) gene encoding H2-evolving hydrogenase were also searched using PCR. Specific PCR products were detected in
Klasifikace
Druh
D - Stať ve sborníku
CEP obor
EB - Genetika a molekulární biologie
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
<a href="/cs/project/2B08070" target="_blank" >2B08070: Vývoj nového moderního biotechnologického postupu umožňujícího účinnější způsob využívání odpadních vod z mlékárenského průmyslu jako materiálového zdroje pro výrobu vodíku</a><br>
Návaznosti
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Ostatní
Rok uplatnění
2009
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název statě ve sborníku
Nova Biotechnologica, Proceedings of the International Conference Applied Natural Sciences 2009
ISBN
978-80-8105-129-6
ISSN
—
e-ISSN
—
Počet stran výsledku
5
Strana od-do
—
Název nakladatele
University of SS. Cyril and Methodius in Trnava
Místo vydání
Nám. J. Herdu 2, Trnava
Místo konání akce
Trnava
Datum konání akce
7. 10. 2009
Typ akce podle státní příslušnosti
EUR - Evropská akce
Kód UT WoS článku
—