Vývoj metody pro stanovení kontaminujícího enantiomeru kyseliny mléčné v mléčných výrobcích
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00216305%3A26310%2F10%3APU87667" target="_blank" >RIV/00216305:26310/10:PU87667 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Vývoj metody pro stanovení kontaminujícího enantiomeru kyseliny mléčné v mléčných výrobcích
Popis výsledku v původním jazyce
Mezi významné ukazatele kvality kysaných mléčných výrobků patří metabolity přítomných mikroorganismů. Dle typu metabolitu lze odhadnout, o jaké druhy mléčné mikroflóry se jedná a případně usoudit na čistotu použitých mléčných kultur. Hlavním metabolitemsacharolytických mikroorganismů (např. bakterií rodů Streptococcus, Lactococcus) je kyselina mléčná. Tato kyselina existuje ve dvou chirálních formách člověkem odlišně stravitelných. Přítomnost špatně stravitelného, nežádoucího D-enantiomeru kyseliny mléčné v mléčném výrobku je tedy hodnocena jako kontaminace tohoto produktu. Mlékárenský průmysl proto potřebuje ke kontrole kvality kysaných mléčných výrobků účinnou, selektivní a v době ekonomické krize i levnou a ekologickou analytickou metodu stanoveníD(-)-mléčné kyseliny. Tuto alternativu poskytuje použití kapilární elektroforézy. V příspěvku je prezentována vyvíjená nová metoda pro stanovení D- a L-enant
Název v anglickém jazyce
Development of methods for determining of enantiomer of lactic acid in dairy products
Popis výsledku anglicky
Among the important indicators of quality of fermented dairy products are metabolites of microorganisms present. Depending on the type metabolite can estimate what kind of milk microflora is concluded and, if used to clean dairy cultures. The main metabolite of saccharolytic organisms (eg bacteria of the genera Streptococcus, Lactococcus) is lactic acid. This acid exists in two chiral forms of human digest differently. The presence of poorly digestible, unwanted D-enantiomer of lactic acid in the dairyproduct is assessed as contamination of this product. The dairy industry therefore needs to control the quality of fermented dairy products, efficient, selective and time of economic crisis and an inexpensive and environmentally friendly analytical method for determination of D (-)-lactic acid. This provides an alternative to the use of capillary electrophoresis. The paper presented a new method developed for the determination of D-and L-enantiomers of lactic acid. Chiral separation of b
Klasifikace
Druh
J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)
CEP obor
CB - Analytická chemie, separace
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
S - Specificky vyzkum na vysokych skolach
Ostatní
Rok uplatnění
2010
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název periodika
Sborník příspěvků XXXVII. Symposia o nových směrech výroby a hodnocení potravin
ISSN
1802-1433
e-ISSN
—
Svazek periodika
40
Číslo periodika v rámci svazku
1
Stát vydavatele periodika
CZ - Česká republika
Počet stran výsledku
3
Strana od-do
96-98
Kód UT WoS článku
—
EID výsledku v databázi Scopus
—