Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Monitoring of acrylamide content in wafers and biscuits and mitigation strategies in diabetic products

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00216305%3A26310%2F11%3APU94092" target="_blank" >RIV/00216305:26310/11:PU94092 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    angličtina

  • Název v původním jazyce

    Monitoring of acrylamide content in wafers and biscuits and mitigation strategies in diabetic products

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Acrylamide is a health hazardous potentially carcinogenic compound and food processing contaminant which is naturally formed during baking in the wide range of carbohydrate-rich food products. Monitoring of acrylamide in the presented study was focused on a portfolio from a local company for production of biscuits and cookies. The average concentration of acrylamide in wafers and biscuits was 167 ug/kg. The highest acrylamide concentrations were detected in a special group of products meant for diabeticpopulation reaching values up to 1058 ug/kg with the average content of 479 ug/kg. This high level of acrylamide in diabetic products can be substantiated to the fructose presence which is a significant acrylamide precursor. Surprisingly, in diabetic products that were aimed at population suffer from both diabetic and celiac diseases; the content of acrylamide was significantly lower, in concentrations below 100 ug/kg. Research outputs on model studies was transferred in to food technol

  • Název v anglickém jazyce

    Monitoring of acrylamide content in wafers and biscuits and mitigation strategies in diabetic products

  • Popis výsledku anglicky

    Acrylamide is a health hazardous potentially carcinogenic compound and food processing contaminant which is naturally formed during baking in the wide range of carbohydrate-rich food products. Monitoring of acrylamide in the presented study was focused on a portfolio from a local company for production of biscuits and cookies. The average concentration of acrylamide in wafers and biscuits was 167 ug/kg. The highest acrylamide concentrations were detected in a special group of products meant for diabeticpopulation reaching values up to 1058 ug/kg with the average content of 479 ug/kg. This high level of acrylamide in diabetic products can be substantiated to the fructose presence which is a significant acrylamide precursor. Surprisingly, in diabetic products that were aimed at population suffer from both diabetic and celiac diseases; the content of acrylamide was significantly lower, in concentrations below 100 ug/kg. Research outputs on model studies was transferred in to food technol

Klasifikace

  • Druh

    D - Stať ve sborníku

  • CEP obor

    GM - Potravinářství

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

  • Návaznosti

    S - Specificky vyzkum na vysokych skolach

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2011

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název statě ve sborníku

    Proceedings of the 11th International Congress on Engineering and Food (ICEF11)

  • ISBN

    978-960-89789-6-6

  • ISSN

  • e-ISSN

  • Počet stran výsledku

    2

  • Strana od-do

    1591-1592

  • Název nakladatele

    Neuveden

  • Místo vydání

    Neuveden

  • Místo konání akce

    Athens

  • Datum konání akce

    22. 5. 2011

  • Typ akce podle státní příslušnosti

    WRD - Celosvětová akce

  • Kód UT WoS článku