Sledování tvorby vodíku při fermentaci různých médií kmenem Clostridium butyricum E16A
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00216305%3A26310%2F11%3APU95560" target="_blank" >RIV/00216305:26310/11:PU95560 - isvavai.cz</a>
Nalezeny alternativní kódy
RIV/16193296:_____/11:MJVODA11 RIV/26722861:_____/11:JVODIK11
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Sledování tvorby vodíku při fermentaci různých médií kmenem Clostridium butyricum E16A
Popis výsledku v původním jazyce
Byla sledována produkce vodíku kmenem Clostridium tyrobutyricum E16A v laboratorním fermentoru LABFORS 4 při použití médií o různém složení. Byla sledována produkce vodíku v mediu s glukosou a laktosou a ve dvou typech syrovátky ? obnovené sušené syrovátce a syrovátce z pokusných výrob sýrů eidamského typu. Procento vodíku v plynech odcházejících z fermentoru nebylo ovlivněno zdrojem cukrů ve fermentovaném médiu a bylo statisticky významně vyšší při pH 5,6 než při pH 6,9.
Název v anglickém jazyce
Monitoring of hydrogen formativ during the fermentation of different media with Clostridium butyricum E16A.
Popis výsledku anglicky
Hydrogen production during fermentation of different media in laboratory fermentor LABFORS 4 with Clostridium tyrobutyricum E16A strain was studied. Production of gas was tested in broth with glucose and lactose and two types of whey ? restored whey andwhey from experimental manufacture of Edam type cheese. Percentage composition of hydrogen in exhausted gas was not effected by source of sugar in fermented medium and was statistically higher at pH 5.6 than at pH 6.9.
Klasifikace
Druh
J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)
CEP obor
EI - Biotechnologie a bionika
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
<a href="/cs/project/2B08070" target="_blank" >2B08070: Vývoj nového moderního biotechnologického postupu umožňujícího účinnější způsob využívání odpadních vod z mlékárenského průmyslu jako materiálového zdroje pro výrobu vodíku</a><br>
Návaznosti
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Ostatní
Rok uplatnění
2011
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název periodika
Mlékařské listy
ISSN
1212-950X
e-ISSN
—
Svazek periodika
126
Číslo periodika v rámci svazku
3
Stát vydavatele periodika
CZ - Česká republika
Počet stran výsledku
4
Strana od-do
"XXI"-"XXIV"
Kód UT WoS článku
—
EID výsledku v databázi Scopus
—