Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Charakterizace vybraných kmenů klostridií a jejich využití pro produkci vodíku

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00216305%3A26310%2F11%3APU95561" target="_blank" >RIV/00216305:26310/11:PU95561 - isvavai.cz</a>

  • Nalezeny alternativní kódy

    RIV/16193296:_____/11:MJHYDR11 RIV/26722861:_____/11:JCKLOS11

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Charakterizace vybraných kmenů klostridií a jejich využití pro produkci vodíku

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Ze souboru kmenů rodu Clostridium, které byly izolovány z mléka a sýrů, byly vybrány kmeny s nejvyšší produkcí vodíku. Hodnoty produkce vodíku byly naměřeny v rozmezí 35,8 - 54,5 % (v celkovém objemu plynu) v čase 18- 60 hodin od inokulace. U dvou vybraných kmenů (C. butyricum E16A a C. tyrobutyricum S5) byla sledována produkce vodíku v závislosti na hodnotě pH média. Na médiích s glukosou produkovaly oba testované kmeny vodík, jak při hodnotě pH=6,9, tak i pH=5,6. Při použití média s přídavkem laktosykmen C. butyricum E16A vodík tvořil při nižším pH (5,6) po delší době fermentace. Naopak kmen C. tyrobutyricum S5 při nižším pH vodík netvořil.

  • Název v anglickém jazyce

    ií a jejich využití pro produkci vodíku Characterisation of selected Clostridium strais and their utilisation for hydrogen production

  • Popis výsledku anglicky

    Strains with the highest hydrogen production were selected from a set of Clostridium genus strains isolated from milk and cheeses. Gas production was measured in a range from 35.8 to 54.5 % (in whole gas volume), 18 to 60 hours after inoculation. Hydrogen production was studied in two selected strains (C. butyricum E16A and C. tyrobutyricum S5), depending on the pH value of the medium. The two strains tested produced hydrogen on media with glucose at both pH 6.9 and pH 5.6. The strain C. butyricum E16Aproduced hydrogen at lower pH (5.6) on a medium with lactose after a longer time of fermentation. On the contrary, the strain C. tyrobutyricum S5 did not produce hydrogen at pH 5.6

Klasifikace

  • Druh

    D - Stať ve sborníku

  • CEP obor

    EI - Biotechnologie a bionika

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

    <a href="/cs/project/2B08070" target="_blank" >2B08070: Vývoj nového moderního biotechnologického postupu umožňujícího účinnější způsob využívání odpadních vod z mlékárenského průmyslu jako materiálového zdroje pro výrobu vodíku</a><br>

  • Návaznosti

    P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2011

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název statě ve sborníku

    Konference obnovitelné zdroje energie OZE2011

  • ISBN

    978-80-85990-18-8

  • ISSN

  • e-ISSN

  • Počet stran výsledku

    7

  • Strana od-do

    1-7

  • Název nakladatele

    České ekologické manažerské centrum

  • Místo vydání

    Praha

  • Místo konání akce

    Kouty nad Desnou

  • Datum konání akce

    13. 4. 2011

  • Typ akce podle státní příslušnosti

    EUR - Evropská akce

  • Kód UT WoS článku