Izolace antiklostridiálně aktivitních laktobacilů z polotvrdých sýrů
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60461373%3A22330%2F08%3A00021115" target="_blank" >RIV/60461373:22330/08:00021115 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
angličtina
Název v původním jazyce
Isolation of anticlostridially active lactobacilli from semi-hard cheese
Popis výsledku v původním jazyce
The group of 7 strains of facultatively heterofermentative lactobacilli (FHL) of the non starter lactic acid bacteria (NSLAB) isolated from semi-hard cheeses using a well agar diffusion assay possessed a different level of inhibition activity against 16different strains of Clostridium sp. belonging to the species Cl. butyricum, Cl. tyrobutyricum, Cl. beijerinckii, and Cl. sporogenes. Two selected strains with the production of partially identified anticlostridially active inhibitory substances, Lb. paracasei ST 68 (producing hydrogen peroxide) and Lb. paracasei 171R2 (producing bacteriocin and hydrogen peroxide), were tested for the inhibition activity against gas producing Cl. butyricum 10702 and Cl. tyrobutyricum 184 in cheese slurry. The effects ofboth strains were different in reducing the numbers of gas producing Cl. butyricum 10702 by > 3 log cycles and Cl. tyrobutyricum 184 by > 1 cycles in cheese slurry during tested storage periods of 24 days at 13°C. The Cl. tyrobutyricum s
Název v anglickém jazyce
Isolation of anticlostridially active lactobacilli from semi-hard cheese
Popis výsledku anglicky
The group of 7 strains of facultatively heterofermentative lactobacilli (FHL) of the non starter lactic acid bacteria (NSLAB) isolated from semi-hard cheeses using a well agar diffusion assay possessed a different level of inhibition activity against 16different strains of Clostridium sp. belonging to the species Cl. butyricum, Cl. tyrobutyricum, Cl. beijerinckii, and Cl. sporogenes. Two selected strains with the production of partially identified anticlostridially active inhibitory substances, Lb. paracasei ST 68 (producing hydrogen peroxide) and Lb. paracasei 171R2 (producing bacteriocin and hydrogen peroxide), were tested for the inhibition activity against gas producing Cl. butyricum 10702 and Cl. tyrobutyricum 184 in cheese slurry. The effects ofboth strains were different in reducing the numbers of gas producing Cl. butyricum 10702 by > 3 log cycles and Cl. tyrobutyricum 184 by > 1 cycles in cheese slurry during tested storage periods of 24 days at 13°C. The Cl. tyrobutyricum s
Klasifikace
Druh
J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)
CEP obor
GM - Potravinářství
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)
Ostatní
Rok uplatnění
2008
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název periodika
Czech Journal of Food Science
ISSN
1212-1800
e-ISSN
—
Svazek periodika
—
Číslo periodika v rámci svazku
26
Stát vydavatele periodika
CZ - Česká republika
Počet stran výsledku
9
Strana od-do
—
Kód UT WoS článku
000260666300002
EID výsledku v databázi Scopus
—