Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Inhibiton of Clostridium tyrobutyricum in cheese-slurry

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60461373%3A22330%2F10%3A00024159" target="_blank" >RIV/60461373:22330/10:00024159 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    angličtina

  • Název v původním jazyce

    Inhibiton of Clostridium tyrobutyricum in cheese-slurry

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Effects of muramidase, potassium nitrate, the mesophilic starter culture, nisin, the nisin-producing Lactococcus strain and two Lactobacillus strains with anticlostridial activity on survival and growth of the gas-producing Clostridium tyrobutyricum in amodel cheese-slurry system were compared. Control cheese-slurry sample and samples with anticlostridial substances or cultures were inoculated with C. tyrobutyricum and stored at 8 +/- 1 degrees C in a cheese ripening cellar for 2 months. During this period spores of gas-producing clostridia were determined by the MPN method, and the presence of inoculated strains after storage was confirmed by PCR. Within the first 2 weeks potassium nitrate, muramidase and nisin had the strongest anticlostridial activity but then their effect decreased. On the other hand, effect of added cultures was observed during both months of storage. The most effective were the nisin-producing Lactococcus strain and the aroma-producing mesophilic culture - they

  • Název v anglickém jazyce

    Inhibiton of Clostridium tyrobutyricum in cheese-slurry

  • Popis výsledku anglicky

    Effects of muramidase, potassium nitrate, the mesophilic starter culture, nisin, the nisin-producing Lactococcus strain and two Lactobacillus strains with anticlostridial activity on survival and growth of the gas-producing Clostridium tyrobutyricum in amodel cheese-slurry system were compared. Control cheese-slurry sample and samples with anticlostridial substances or cultures were inoculated with C. tyrobutyricum and stored at 8 +/- 1 degrees C in a cheese ripening cellar for 2 months. During this period spores of gas-producing clostridia were determined by the MPN method, and the presence of inoculated strains after storage was confirmed by PCR. Within the first 2 weeks potassium nitrate, muramidase and nisin had the strongest anticlostridial activity but then their effect decreased. On the other hand, effect of added cultures was observed during both months of storage. The most effective were the nisin-producing Lactococcus strain and the aroma-producing mesophilic culture - they

Klasifikace

  • Druh

    J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)

  • CEP obor

    GM - Potravinářství

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

    <a href="/cs/project/2B06048" target="_blank" >2B06048: Mikrobiologická rizika v mlékárenských výrobách - detekce a preventivní opatření</a><br>

  • Návaznosti

    P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2010

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název periodika

    Acta Alimentaria

  • ISSN

    0139-3006

  • e-ISSN

  • Svazek periodika

    39

  • Číslo periodika v rámci svazku

    3

  • Stát vydavatele periodika

    HU - Maďarsko

  • Počet stran výsledku

    10

  • Strana od-do

  • Kód UT WoS článku

    000281881000013

  • EID výsledku v databázi Scopus