Antiklostridiální aktivita bakterií mléčného kvašení v screeningovém a modelovém pokusu
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60461373%3A22330%2F10%3A00024161" target="_blank" >RIV/60461373:22330/10:00024161 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Antiklostridiální aktivita bakterií mléčného kvašení v screeningovém a modelovém pokusu
Popis výsledku v původním jazyce
Tato práce je zaměřena na antiklostridiální aktivitu bakterií mléčného kvašení jako prevenci pozdního duření sýrů. Dva potenciálně vhodné kmeny Lactobacillus paracasei ST68 a 171R2 (izoláty nezákysových bakterií mléčného kvašení) byly porovnávány s nisin-produkujícím kmenem Lactococcus lactis ssp. lactis CCDM 731 a běžnou mezofilní kulturou CCDM 1 v modelovém systému cheese-slurry. Ačkoliv oba testované kmeny v modelovém systému vykazovaly antiklostridiální aktivitu, k prevenci pozdního duření nestačily. Nejlepšího účinku bylo dosaženo s nisin-produkující a mezofilní kulturou. Přesto nebyla antiklostridiální aktivita mezofilní kultury plotnovými metodami detekovatelná. Existuje tedy riziko, že mohou být ty nejúčinnější kmeny během screeningu vyloučeny.
Název v anglickém jazyce
Anticlostridial activity of lactic acid bacteria in screening and model experiment
Popis výsledku anglicky
The main scope of this work is anticlostridial activity of the lactic acid bacteria as prevention of late blowing in cheese. Two potentially suitable strains Lactobacillus paracasei ST68 and 171R2 (non-starter lactic acid bacteria isolates) were comparedwith anticlostridial compounds (potassium nitrate, nisin, muramidase), the nisin producing strain Lactococcus lactis ssp. lactis CCDM 731 and the common mesophilic starter culture CCDM 1 in the model cheese-slurry system. Although the both of tested stains exhibited anticlostridial activity in the model system, they were not efficient enough to prevent late blowing. The best effect was achieved with the nisin producing and the mesophilic culture. However, plate methods were unable to detect anticlostridial activity of the mesophilic culture. Thus, there is a risk that the most powerful strains would be excluded during the strains screening.
Klasifikace
Druh
D - Stať ve sborníku
CEP obor
GM - Potravinářství
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
<a href="/cs/project/2B06048" target="_blank" >2B06048: Mikrobiologická rizika v mlékárenských výrobách - detekce a preventivní opatření</a><br>
Návaznosti
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Ostatní
Rok uplatnění
2010
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název statě ve sborníku
Celostátní přehlídky sýrů 2010 - Výsledky přehlídek a sborník přednášek konference Mléko a sýry
ISBN
978-80-7080-760-6
ISSN
—
e-ISSN
—
Počet stran výsledku
5
Strana od-do
—
Název nakladatele
VŠCHT Praha
Místo vydání
Praha
Místo konání akce
Praha
Datum konání akce
1. 1. 2010
Typ akce podle státní příslušnosti
CST - Celostátní akce
Kód UT WoS článku
—