Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Antiklostridiální aktivita bakterií mléčného kvašení v screeningovém a modelovém pokusu (prezentace)

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F26722861%3A_____%2F10%3AANTICL10" target="_blank" >RIV/26722861:_____/10:ANTICL10 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Antiklostridiální aktivita bakterií mléčného kvašení v screeningovém a modelovém pokusu (prezentace)

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Tato práce je zaměřena na antiklostridiální aktivitu bakterií mléčného kvašení jako prevenci pozdního duření sýrů. Dva potenciálně vhodné kmeny Lactobacillus paracasei ST68 a 171R2 (izoláty nezákysových bakterií mléčného kvašení) byly porovnávány s nisin-produkujícím kmenem Lactococcus lactis ssp. lactis CCDM 731 a běžnou mezofilní kulturou CCDM 1 v modelovém systému cheese-slurry. Ačkoliv oba testované kmeny v modelovém systému vykazovaly antiklostridiální aktivitu, k prevenci pozdního duření nestačily. Nejlepšího účinku bylo dosaženo s nisin-produkující a mezofilní kulturou. Přesto nebyla antiklostridiální aktivita mezofilní kultury plotnovými metodami detekovatelná. Existuje tedy riziko, že mohou být ty nejúčinnější kmeny během screeningu vyloučeny.Sborník semináře MLÉKO a SÝRY 2010. Praha, 20. ? 21. 1. 2010, str. 83 ? 88. ISBN 978-80-7080-760-6

  • Název v anglickém jazyce

    Anticlostridial activity of lactic acid bacteria in screening and model experiment (presentation)

  • Popis výsledku anglicky

    The main scope of this work is anticlostridial activity of the lactic acid bacteria as prevention of late blowing in cheese. Two potentially suitable strains Lactobacillus paracasei ST68 and 171R2 (non-starter lactic acid bacteria isolates) were comparedwith anticlostridial compounds (potassium nitrate, nisin, muramidase), the nisin producing strain Lactococcus lactis ssp. lactis CCDM 731 and the common mesophilic starter culture CCDM 1 in the model cheese-slurry system. Although the both of tested stains exhibited anticlostridial activity in the model system, they were not efficient enough to prevent late blowing. The best effect was achieved with the nisin producing and the mesophilic culture. However, plate methods were unable to detect anticlostridial activity of the mesophilic culture. Thus, there is a risk that the most powerful strains would be excluded during the strains screening. Sborník semináře MLÉKO a SÝRY 2010. Praha, 20. ? 21. 1. 2010, str. 83 ? 88. ISBN 978-80-7080-760

Klasifikace

  • Druh

    O - Ostatní výsledky

  • CEP obor

    GM - Potravinářství

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

    <a href="/cs/project/2B06048" target="_blank" >2B06048: Mikrobiologická rizika v mlékárenských výrobách - detekce a preventivní opatření</a><br>

  • Návaznosti

    P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)<br>Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2010

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů