The anticlostridial effect of lactococcal and enterococcal adjunct starters in Dutch-type low scalded cheese
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F26722861%3A_____%2F18%3AN0000085" target="_blank" >RIV/26722861:_____/18:N0000085 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
<a href="https://onlinelibrary.wiley.com/doi/pdf/10.1111/1471-0307.12508" target="_blank" >https://onlinelibrary.wiley.com/doi/pdf/10.1111/1471-0307.12508</a>
DOI - Digital Object Identifier
<a href="http://dx.doi.org/10.1111/1471-0307.12508" target="_blank" >10.1111/1471-0307.12508</a>
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
angličtina
Název v původním jazyce
The anticlostridial effect of lactococcal and enterococcal adjunct starters in Dutch-type low scalded cheese
Popis výsledku v původním jazyce
Lactococcal and enterococcal adjuncts with verified anticlostridial activity were successfully applied in the technology process of Dutch‐type low‐scalded cheese. The microbial status of experimental cheeses, physicochemical parameters and late blowing defects were evaluated for batches inoculated with Clostridium tyrobutyricum, and compared with noninoculated controls and the application of nisin. Two strains (CCDM 731 and CCDM 71) belonging to the species Lactococcus lactis subsp. lactis had significant anticlostridial effects which were comparable to nisin. Regardless of the noneffective enterococci adjunct, both lactococcal strains effectively supported the fermentation and ripening process in combination with the commercial starter itself or in combination with nisin.
Název v anglickém jazyce
The anticlostridial effect of lactococcal and enterococcal adjunct starters in Dutch-type low scalded cheese
Popis výsledku anglicky
Lactococcal and enterococcal adjuncts with verified anticlostridial activity were successfully applied in the technology process of Dutch‐type low‐scalded cheese. The microbial status of experimental cheeses, physicochemical parameters and late blowing defects were evaluated for batches inoculated with Clostridium tyrobutyricum, and compared with noninoculated controls and the application of nisin. Two strains (CCDM 731 and CCDM 71) belonging to the species Lactococcus lactis subsp. lactis had significant anticlostridial effects which were comparable to nisin. Regardless of the noneffective enterococci adjunct, both lactococcal strains effectively supported the fermentation and ripening process in combination with the commercial starter itself or in combination with nisin.
Klasifikace
Druh
J<sub>imp</sub> - Článek v periodiku v databázi Web of Science
CEP obor
—
OECD FORD obor
21101 - Food and beverages
Návaznosti výsledku
Projekt
Výsledek vznikl pri realizaci vícero projektů. Více informací v záložce Projekty.
Návaznosti
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Ostatní
Rok uplatnění
2018
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název periodika
INTERNATIONAL JOURNAL OF DAIRY TECHNOLOGY
ISSN
1364-727X
e-ISSN
1471-0307
Svazek periodika
71
Číslo periodika v rámci svazku
S1
Stát vydavatele periodika
US - Spojené státy americké
Počet stran výsledku
12
Strana od-do
107-119
Kód UT WoS článku
000428328700012
EID výsledku v databázi Scopus
2-s2.0-85044299323