Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Fermentative hydrogen production by bacterial strain Clostridium tyrobutyricum S5

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00216305%3A26310%2F11%3APU94049" target="_blank" >RIV/00216305:26310/11:PU94049 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    angličtina

  • Název v původním jazyce

    Fermentative hydrogen production by bacterial strain Clostridium tyrobutyricum S5

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Presence of clostridium in milk is a technological problem for cheese making as they cause late-blowing defect. This damage is characterised by gas formation. The ability to produce gas by some species of genus Clostridium could possibly find an industrial use. Research has been focused on Clostridium strains deposited at MILCOM - Dairy Research Institute (Tábor, Czech Republic). It was found out that good candidate for hydrogen production is Clostridium tyrobutyricum S5 strain from this collection. From this reasone its properties were evaluated and the cultivation of Clostridium tyrobutyricum S5 under different conditions was studied. The cultivation was carried out in liquid Reinforced Clostridial Medium (RCM) with lactose (5 %) and cheese whey withlactose content 5 % instead of glucose as substrate under anaerobe conditions. Growth of bacterial cells was observed at laboratory temperature (from 20 to 23 C) and at 37 C, pH values range from 4.0 to 8.0 with 0.5 unit. Optimal pH was

  • Název v anglickém jazyce

    Fermentative hydrogen production by bacterial strain Clostridium tyrobutyricum S5

  • Popis výsledku anglicky

    Presence of clostridium in milk is a technological problem for cheese making as they cause late-blowing defect. This damage is characterised by gas formation. The ability to produce gas by some species of genus Clostridium could possibly find an industrial use. Research has been focused on Clostridium strains deposited at MILCOM - Dairy Research Institute (Tábor, Czech Republic). It was found out that good candidate for hydrogen production is Clostridium tyrobutyricum S5 strain from this collection. From this reasone its properties were evaluated and the cultivation of Clostridium tyrobutyricum S5 under different conditions was studied. The cultivation was carried out in liquid Reinforced Clostridial Medium (RCM) with lactose (5 %) and cheese whey withlactose content 5 % instead of glucose as substrate under anaerobe conditions. Growth of bacterial cells was observed at laboratory temperature (from 20 to 23 C) and at 37 C, pH values range from 4.0 to 8.0 with 0.5 unit. Optimal pH was

Klasifikace

  • Druh

    O - Ostatní výsledky

  • CEP obor

    EE - Mikrobiologie, virologie

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

    <a href="/cs/project/2B08070" target="_blank" >2B08070: Vývoj nového moderního biotechnologického postupu umožňujícího účinnější způsob využívání odpadních vod z mlékárenského průmyslu jako materiálového zdroje pro výrobu vodíku</a><br>

  • Návaznosti

    P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2011

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů