Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Assessment of antioxidant properties of different types of herbs by EPR and UV-VIS spectroscopy

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00216305%3A26310%2F15%3APU115360" target="_blank" >RIV/00216305:26310/15:PU115360 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    angličtina

  • Název v původním jazyce

    Assessment of antioxidant properties of different types of herbs by EPR and UV-VIS spectroscopy

  • Popis výsledku v původním jazyce

    There is an increasing interest in complex characterization of medical herbs and herb products and isolation of their main active components including antioxidants. The first step of effective isolation of antioxidants from herbs is the extraction, whichmust be fast, simple and inexpensive, but also sensitive to respective bioactive components, environmental friendly and easy to automate. The aim of this contribution was to perform the assessment of antioxidant properties of various types of herbs commonly available in this territory in different extraction media by using modern spectroscopic techniques. Selected herbs were extracted in four different solvents, i.e., distilled water, 50% ethanol, 50% acetone and dimethylsulfoxide and subsequently analysed by EPR and UV-VIS NIR spectroscopy involving several assays. Total content of polyphenols (TPC), total content of flavonoids (TFC) and color characteristic using the CIE L*a*b* system were determined using the UV-VIS-NIR spectroscopy

  • Název v anglickém jazyce

    Assessment of antioxidant properties of different types of herbs by EPR and UV-VIS spectroscopy

  • Popis výsledku anglicky

    There is an increasing interest in complex characterization of medical herbs and herb products and isolation of their main active components including antioxidants. The first step of effective isolation of antioxidants from herbs is the extraction, whichmust be fast, simple and inexpensive, but also sensitive to respective bioactive components, environmental friendly and easy to automate. The aim of this contribution was to perform the assessment of antioxidant properties of various types of herbs commonly available in this territory in different extraction media by using modern spectroscopic techniques. Selected herbs were extracted in four different solvents, i.e., distilled water, 50% ethanol, 50% acetone and dimethylsulfoxide and subsequently analysed by EPR and UV-VIS NIR spectroscopy involving several assays. Total content of polyphenols (TPC), total content of flavonoids (TFC) and color characteristic using the CIE L*a*b* system were determined using the UV-VIS-NIR spectroscopy

Klasifikace

  • Druh

    O - Ostatní výsledky

  • CEP obor

    CB - Analytická chemie, separace

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

  • Návaznosti

    S - Specificky vyzkum na vysokych skolach

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2015

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů