Effect of encapsulation of antimicrobial activity of herbal extracts with lysozyme
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00216305%3A26310%2F16%3APU119719" target="_blank" >RIV/00216305:26310/16:PU119719 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
angličtina
Název v původním jazyce
Effect of encapsulation of antimicrobial activity of herbal extracts with lysozyme
Popis výsledku v původním jazyce
Resistance of microorganisms to antibiotics has increased. The use of natural components with antimicrobial properties can be of great significance to reduce this problem. Presented work is focused on study of encapsulation of selected plant and animal antimicrobial substances (herbs, spices, lysozyme and nisin) on their effect and stability. Antimicrobial components were packaged into liposomes and polysaccharide particles (alginate, chitosan, starch). Antimicrobial activity was tested against two gram-positive (Bacillus subtilis, Micrococcus luteus) and two Gram-negative (Escherichia coli, Serratia marcescens) bacteria.
Název v anglickém jazyce
Effect of encapsulation of antimicrobial activity of herbal extracts with lysozyme
Popis výsledku anglicky
Resistance of microorganisms to antibiotics has increased. The use of natural components with antimicrobial properties can be of great significance to reduce this problem. Presented work is focused on study of encapsulation of selected plant and animal antimicrobial substances (herbs, spices, lysozyme and nisin) on their effect and stability. Antimicrobial components were packaged into liposomes and polysaccharide particles (alginate, chitosan, starch). Antimicrobial activity was tested against two gram-positive (Bacillus subtilis, Micrococcus luteus) and two Gram-negative (Escherichia coli, Serratia marcescens) bacteria.
Klasifikace
Druh
J<sub>imp</sub> - Článek v periodiku v databázi Web of Science
CEP obor
—
OECD FORD obor
20903 - Bioproducts (products that are manufactured using biological material as feedstock) biomaterials, bioplastics, biofuels, bioderived bulk and fine chemicals, bio-derived novel materials
Návaznosti výsledku
Projekt
<a href="/cs/project/LO1211" target="_blank" >LO1211: Centrum materiálového výzkumu na FCH VUT v Brně - udržitelnost a rozvoj</a><br>
Návaznosti
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)<br>S - Specificky vyzkum na vysokych skolach
Ostatní
Rok uplatnění
2016
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název periodika
FOOD TECHNOLOGY AND BIOTECHNOLOGY
ISSN
1330-9862
e-ISSN
1334-2606
Svazek periodika
54
Číslo periodika v rámci svazku
3
Stát vydavatele periodika
HR - Chorvatská republika
Počet stran výsledku
13
Strana od-do
304-316
Kód UT WoS článku
000383636000007
EID výsledku v databázi Scopus
2-s2.0-84991106657