Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Effect of encapsulation of antimicrobial activity of herbal extracts with lysozyme

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00216305%3A26310%2F16%3APU119719" target="_blank" >RIV/00216305:26310/16:PU119719 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    angličtina

  • Název v původním jazyce

    Effect of encapsulation of antimicrobial activity of herbal extracts with lysozyme

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Resistance of microorganisms to antibiotics has increased. The use of natural components with antimicrobial properties can be of great significance to reduce this problem. Presented work is focused on study of encapsulation of selected plant and animal antimicrobial substances (herbs, spices, lysozyme and nisin) on their effect and stability. Antimicrobial components were packaged into liposomes and polysaccharide particles (alginate, chitosan, starch). Antimicrobial activity was tested against two gram-positive (Bacillus subtilis, Micrococcus luteus) and two Gram-negative (Escherichia coli, Serratia marcescens) bacteria.

  • Název v anglickém jazyce

    Effect of encapsulation of antimicrobial activity of herbal extracts with lysozyme

  • Popis výsledku anglicky

    Resistance of microorganisms to antibiotics has increased. The use of natural components with antimicrobial properties can be of great significance to reduce this problem. Presented work is focused on study of encapsulation of selected plant and animal antimicrobial substances (herbs, spices, lysozyme and nisin) on their effect and stability. Antimicrobial components were packaged into liposomes and polysaccharide particles (alginate, chitosan, starch). Antimicrobial activity was tested against two gram-positive (Bacillus subtilis, Micrococcus luteus) and two Gram-negative (Escherichia coli, Serratia marcescens) bacteria.

Klasifikace

  • Druh

    J<sub>imp</sub> - Článek v periodiku v databázi Web of Science

  • CEP obor

  • OECD FORD obor

    20903 - Bioproducts (products that are manufactured using biological material as feedstock) biomaterials, bioplastics, biofuels, bioderived bulk and fine chemicals, bio-derived novel materials

Návaznosti výsledku

  • Projekt

    <a href="/cs/project/LO1211" target="_blank" >LO1211: Centrum materiálového výzkumu na FCH VUT v Brně - udržitelnost a rozvoj</a><br>

  • Návaznosti

    P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)<br>S - Specificky vyzkum na vysokych skolach

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2016

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název periodika

    FOOD TECHNOLOGY AND BIOTECHNOLOGY

  • ISSN

    1330-9862

  • e-ISSN

    1334-2606

  • Svazek periodika

    54

  • Číslo periodika v rámci svazku

    3

  • Stát vydavatele periodika

    HR - Chorvatská republika

  • Počet stran výsledku

    13

  • Strana od-do

    304-316

  • Kód UT WoS článku

    000383636000007

  • EID výsledku v databázi Scopus

    2-s2.0-84991106657