Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Characterization of Czech beer: chemical composition and antioxidant properties

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00216305%3A26310%2F16%3APU124459" target="_blank" >RIV/00216305:26310/16:PU124459 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    angličtina

  • Název v původním jazyce

    Characterization of Czech beer: chemical composition and antioxidant properties

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Czechs consider the czech beer a national beverage and part of the cultural heritage. The traditional Czech beer differs from other products in its sensorial properties that are given by specific technology and use of unique raw materials. In the presented work, 51 different czech beers were analysed using HPLC, IC and ICP-OES techniques. The analytes were polyphenolic acids, organic acids and selected elements. In addition to that, total carbohydrate, total protein content, total polyphenols content and antioxidant properties were determined using appropriate UV-VIS spectroscopic methods. Between the analysed samples beers with and without the regional mark “Czech beer” were represented. The aim of the presented work was to study how the beers with EPM 10%, 12% and more than 12% differs in its composition and antioxidant activity and how the beers with and without the regional mark “Czech beer” differs in its composition and antioxidant activity.

  • Název v anglickém jazyce

    Characterization of Czech beer: chemical composition and antioxidant properties

  • Popis výsledku anglicky

    Czechs consider the czech beer a national beverage and part of the cultural heritage. The traditional Czech beer differs from other products in its sensorial properties that are given by specific technology and use of unique raw materials. In the presented work, 51 different czech beers were analysed using HPLC, IC and ICP-OES techniques. The analytes were polyphenolic acids, organic acids and selected elements. In addition to that, total carbohydrate, total protein content, total polyphenols content and antioxidant properties were determined using appropriate UV-VIS spectroscopic methods. Between the analysed samples beers with and without the regional mark “Czech beer” were represented. The aim of the presented work was to study how the beers with EPM 10%, 12% and more than 12% differs in its composition and antioxidant activity and how the beers with and without the regional mark “Czech beer” differs in its composition and antioxidant activity.

Klasifikace

  • Druh

    O - Ostatní výsledky

  • CEP obor

  • OECD FORD obor

    21101 - Food and beverages

Návaznosti výsledku

  • Projekt

    <a href="/cs/project/LO1211" target="_blank" >LO1211: Centrum materiálového výzkumu na FCH VUT v Brně - udržitelnost a rozvoj</a><br>

  • Návaznosti

    P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2016

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů