Studium vlivu koloidní stabilizace piva sorbentem Polyclar 10 na polyfenolové antioxidanty a senzorickou stabilitu piva
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60193697%3A_____%2F10%3A%230000532" target="_blank" >RIV/60193697:_____/10:#0000532 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Studium vlivu koloidní stabilizace piva sorbentem Polyclar 10 na polyfenolové antioxidanty a senzorickou stabilitu piva
Popis výsledku v původním jazyce
Vliv koloidní stabilizace piva sorbentem polyfenolů na skladbu polyfenolů, antioxidační aktivitu piva, obsah karbonylů a senzorickou kvalitu čerstvého a tři měsíce skladovaného piva byl studován v pokusných várkách (200 l) chmelených buď aromatickým, nebo hořkým chmelem. Část piva z každé várky byla stabilizována dvěma rozdílnými dávkami sorbentu Polyclar 10. Po odstranění 15 až 40 % polyfenolových látek ze sledovaných skupin polyfenolů stabilizací byl zjištěn pokles antioxidační aktivity ESR-DPPH pouzeo 5?15 %. Po třech měsících skladování piva nebyl zjištěn markantní vliv stabilizace Polyclarem 10 na obsah karbonylů tvořených z aminokyselin a vyšších alkoholů. Vliv stabilizace na obsah karbonylů tvořených z mastných kyselin byl zjevný. Senzoricky byla stabilizovaná piva po skladování hodnocena markantně lépe nežli pivo srovnávací.
Název v anglickém jazyce
Study of an influence of beer colloidal stabilization by sorbent Polyclar 10 on polyphenolic antioxidants and sensorial stability of beer
Popis výsledku anglicky
The influence of beer colloidal stability by polyphenols sorbent treatment on polyphenols composition, antioxidant activity of beer, carbonyls content and sensorial quality of fresh and three months stored beer was studied in trial brews (200 L) hopped either by aroma or bitter hops. A part of each brew was stabilized by the use of two different doses of sorbent Polyclar 10. It was found out ESR-DPPH antioxidant activity decrease only in 5?15 % after 15?40 % polyphenols of investigated groups removing by stabilization. After three months of beer storage there was not distinct influence of stabilization by Polyclar 10 on content of carbonyls originated from amino acids and higher alcohols found out. An influence of stabilization on carbonyls originatedfrom fatty acids was apparent. After beer storage stabilized beers were sensorial evaluated to be better compared to non stabilized beers.
Klasifikace
Druh
J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)
CEP obor
GM - Potravinářství
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
<a href="/cs/project/1M0570" target="_blank" >1M0570: Výzkumné centrum pro studium obsahových látek ječmene a chmele</a><br>
Návaznosti
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Ostatní
Rok uplatnění
2010
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název periodika
Kvasný průmysl
ISSN
0023-5830
e-ISSN
—
Svazek periodika
56
Číslo periodika v rámci svazku
3
Stát vydavatele periodika
CZ - Česká republika
Počet stran výsledku
8
Strana od-do
—
Kód UT WoS článku
—
EID výsledku v databázi Scopus
—