Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Studium vlivu koloidní stabilizace piva sorbentem Polyclar 10 na polyfenolové antioxidanty a senzorickou stabilitu piva

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60193697%3A_____%2F10%3A%230000532" target="_blank" >RIV/60193697:_____/10:#0000532 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Studium vlivu koloidní stabilizace piva sorbentem Polyclar 10 na polyfenolové antioxidanty a senzorickou stabilitu piva

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Vliv koloidní stabilizace piva sorbentem polyfenolů na skladbu polyfenolů, antioxidační aktivitu piva, obsah karbonylů a senzorickou kvalitu čerstvého a tři měsíce skladovaného piva byl studován v pokusných várkách (200 l) chmelených buď aromatickým, nebo hořkým chmelem. Část piva z každé várky byla stabilizována dvěma rozdílnými dávkami sorbentu Polyclar 10. Po odstranění 15 až 40 % polyfenolových látek ze sledovaných skupin polyfenolů stabilizací byl zjištěn pokles antioxidační aktivity ESR-DPPH pouzeo 5?15 %. Po třech měsících skladování piva nebyl zjištěn markantní vliv stabilizace Polyclarem 10 na obsah karbonylů tvořených z aminokyselin a vyšších alkoholů. Vliv stabilizace na obsah karbonylů tvořených z mastných kyselin byl zjevný. Senzoricky byla stabilizovaná piva po skladování hodnocena markantně lépe nežli pivo srovnávací.

  • Název v anglickém jazyce

    Study of an influence of beer colloidal stabilization by sorbent Polyclar 10 on polyphenolic antioxidants and sensorial stability of beer

  • Popis výsledku anglicky

    The influence of beer colloidal stability by polyphenols sorbent treatment on polyphenols composition, antioxidant activity of beer, carbonyls content and sensorial quality of fresh and three months stored beer was studied in trial brews (200 L) hopped either by aroma or bitter hops. A part of each brew was stabilized by the use of two different doses of sorbent Polyclar 10. It was found out ESR-DPPH antioxidant activity decrease only in 5?15 % after 15?40 % polyphenols of investigated groups removing by stabilization. After three months of beer storage there was not distinct influence of stabilization by Polyclar 10 on content of carbonyls originated from amino acids and higher alcohols found out. An influence of stabilization on carbonyls originatedfrom fatty acids was apparent. After beer storage stabilized beers were sensorial evaluated to be better compared to non stabilized beers.

Klasifikace

  • Druh

    J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)

  • CEP obor

    GM - Potravinářství

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

    <a href="/cs/project/1M0570" target="_blank" >1M0570: Výzkumné centrum pro studium obsahových látek ječmene a chmele</a><br>

  • Návaznosti

    P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2010

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název periodika

    Kvasný průmysl

  • ISSN

    0023-5830

  • e-ISSN

  • Svazek periodika

    56

  • Číslo periodika v rámci svazku

    3

  • Stát vydavatele periodika

    CZ - Česká republika

  • Počet stran výsledku

    8

  • Strana od-do

  • Kód UT WoS článku

  • EID výsledku v databázi Scopus