Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Assessment of volatile compounds with emphasis on volatile allergens in selected dried medicinal plants using solid phase microextraction coupled with gas chromatography–mass spectrometry

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00216305%3A26310%2F19%3APU134476" target="_blank" >RIV/00216305:26310/19:PU134476 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

    <a href="https://link.springer.com/article/10.1007/s11696-019-01020-4" target="_blank" >https://link.springer.com/article/10.1007/s11696-019-01020-4</a>

  • DOI - Digital Object Identifier

    <a href="http://dx.doi.org/10.1007/s11696-019-01020-4" target="_blank" >10.1007/s11696-019-01020-4</a>

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    angličtina

  • Název v původním jazyce

    Assessment of volatile compounds with emphasis on volatile allergens in selected dried medicinal plants using solid phase microextraction coupled with gas chromatography–mass spectrometry

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Medicinal plants are good sources of volatile compounds which give them aromatic flavour. However, on the other hand, they can also induce negative allergic reactions. The present study is focused on determination of volatile compounds with emphasis on volatile allergens in five medicinal plants: lavender (Lavandula angustifolia), mint (Mentha piperita), sage (Salvia officinalis), hyssop (Hyssopus officinalis) and St John's wort (Hypericum perforatum), produced in the Czech Republic. Solid-phase microextraction coupled to gas-chromatography-mass spectrometry was used for their determination. In total 52 volatile compounds were identified, monoterpenes were the predominant in all samples, followed by sesquiterpenes, alcohols, esters, hydrocarbons and acids. Six of the compounds identified (limonene, linalool, citronellol, geraniol, benzyl alcohol and eugenol) are considered as allergenic; the contents of limonene in mint, sage and hyssop, of linalool in lavender, mint and sage, of citronellol in sage and hyssop, and of benzyl alcohol in sage exceeded safe values recommended by legislation; so they could be considered as possible risk for sensitive individuals if extracts of these plants are used in cosmetics or in food products.

  • Název v anglickém jazyce

    Assessment of volatile compounds with emphasis on volatile allergens in selected dried medicinal plants using solid phase microextraction coupled with gas chromatography–mass spectrometry

  • Popis výsledku anglicky

    Medicinal plants are good sources of volatile compounds which give them aromatic flavour. However, on the other hand, they can also induce negative allergic reactions. The present study is focused on determination of volatile compounds with emphasis on volatile allergens in five medicinal plants: lavender (Lavandula angustifolia), mint (Mentha piperita), sage (Salvia officinalis), hyssop (Hyssopus officinalis) and St John's wort (Hypericum perforatum), produced in the Czech Republic. Solid-phase microextraction coupled to gas-chromatography-mass spectrometry was used for their determination. In total 52 volatile compounds were identified, monoterpenes were the predominant in all samples, followed by sesquiterpenes, alcohols, esters, hydrocarbons and acids. Six of the compounds identified (limonene, linalool, citronellol, geraniol, benzyl alcohol and eugenol) are considered as allergenic; the contents of limonene in mint, sage and hyssop, of linalool in lavender, mint and sage, of citronellol in sage and hyssop, and of benzyl alcohol in sage exceeded safe values recommended by legislation; so they could be considered as possible risk for sensitive individuals if extracts of these plants are used in cosmetics or in food products.

Klasifikace

  • Druh

    J<sub>imp</sub> - Článek v periodiku v databázi Web of Science

  • CEP obor

  • OECD FORD obor

    21101 - Food and beverages

Návaznosti výsledku

  • Projekt

  • Návaznosti

    S - Specificky vyzkum na vysokych skolach

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2019

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název periodika

    Chemical Papers

  • ISSN

    0366-6352

  • e-ISSN

    1336-9075

  • Svazek periodika

    74

  • Číslo periodika v rámci svazku

    2

  • Stát vydavatele periodika

    SK - Slovenská republika

  • Počet stran výsledku

    12

  • Strana od-do

    1-12

  • Kód UT WoS článku

    000500852700002

  • EID výsledku v databázi Scopus