Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Effect of low oxygen and high carbon dioxide atmospheres on the formation of volatiles during storage of two sweet cherry cultivars

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62156489%3A43510%2F12%3A00192264" target="_blank" >RIV/62156489:43510/12:00192264 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    angličtina

  • Název v původním jazyce

    Effect of low oxygen and high carbon dioxide atmospheres on the formation of volatiles during storage of two sweet cherry cultivars

  • Popis výsledku v původním jazyce

    The aroma profiles of two sweet cherry cultivars Kordia and Vanda were investigated during storage at different oxygen and carbon dioxide levels and at a low temperature using solid phase microextraction gas chromatography combined with mass spectrometry(SPME-GC-MS). The most abundant aroma volatiles observed in both sweet cherry cultivars were alcohols, esters, terpenoids and aldehydes. Fifteen alcohols (but principally ethan-1-ol, (E)-2-hexen-1-ol and phenethyl alcohol) provided approximately 39% ofthe total volatile production and eight esters (principally (E)-2-hexenyl acetate and pentyl butyrate) were responsible for another 39% of the volatile production.Four terpenoids (principally limonene and alfa linalool) were responsible for a further 15%of volatile production, and 10 aldehydes (principally (E)-2-hexenal and (E)-2-octen-1-al) were responsible for the remaining 7% of total volatile production. However, out of all the volatile compounds detected, a total of just 6 compounds

  • Název v anglickém jazyce

    Effect of low oxygen and high carbon dioxide atmospheres on the formation of volatiles during storage of two sweet cherry cultivars

  • Popis výsledku anglicky

    The aroma profiles of two sweet cherry cultivars Kordia and Vanda were investigated during storage at different oxygen and carbon dioxide levels and at a low temperature using solid phase microextraction gas chromatography combined with mass spectrometry(SPME-GC-MS). The most abundant aroma volatiles observed in both sweet cherry cultivars were alcohols, esters, terpenoids and aldehydes. Fifteen alcohols (but principally ethan-1-ol, (E)-2-hexen-1-ol and phenethyl alcohol) provided approximately 39% ofthe total volatile production and eight esters (principally (E)-2-hexenyl acetate and pentyl butyrate) were responsible for another 39% of the volatile production.Four terpenoids (principally limonene and alfa linalool) were responsible for a further 15%of volatile production, and 10 aldehydes (principally (E)-2-hexenal and (E)-2-octen-1-al) were responsible for the remaining 7% of total volatile production. However, out of all the volatile compounds detected, a total of just 6 compounds

Klasifikace

  • Druh

    J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)

  • CEP obor

    GC - Pěstování rostlin, osevní postupy

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

    <a href="/cs/project/1G58071" target="_blank" >1G58071: Integrovaná produkce třešní a višní.</a><br>

  • Návaznosti

    P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2012

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název periodika

    Horticultural Science

  • ISSN

    0862-867X

  • e-ISSN

  • Svazek periodika

    39

  • Číslo periodika v rámci svazku

    4

  • Stát vydavatele periodika

    CZ - Česká republika

  • Počet stran výsledku

    9

  • Strana od-do

    172-180

  • Kód UT WoS článku

    312720100004

  • EID výsledku v databázi Scopus