Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Formation of volatiles in apricot (Prunus armeniaca L.) fruit during post-harvest ripening

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62156489%3A43510%2F13%3A00210355" target="_blank" >RIV/62156489:43510/13:00210355 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    angličtina

  • Název v původním jazyce

    Formation of volatiles in apricot (Prunus armeniaca L.) fruit during post-harvest ripening

  • Popis výsledku v původním jazyce

    A total of 75 volatile compounds are principally responsible for the aroma profiles of apricot fruit. SPME was used to study these volatiles in an attempt to differentiate between fourteen cultivars of apricots (Prunus armeniaca L.) with individual compounds being identifi ed by GC-MS. The concentrations of aroma compounds were statistically analyzed using logistic regression analysis and PCA was successful in differentiating between four cultivars of apricots at over-ripe stage of development. Althoughthe numbers of volatile compounds in each sample were similar, the absolute amounts of total volatiles and those of certain individual compounds did vary between the cultivars and also with the stage of ripening. The main groups of volatile compounds identified were C6 alcohols and aldehydes. In particular, (E)-2-hexenol, (E)-2-hexenal and hexenal together accounted for approximately 65 to 73 % of the total alcohols and aldehydes. The important volatiles for diff erentiating between rip

  • Název v anglickém jazyce

    Formation of volatiles in apricot (Prunus armeniaca L.) fruit during post-harvest ripening

  • Popis výsledku anglicky

    A total of 75 volatile compounds are principally responsible for the aroma profiles of apricot fruit. SPME was used to study these volatiles in an attempt to differentiate between fourteen cultivars of apricots (Prunus armeniaca L.) with individual compounds being identifi ed by GC-MS. The concentrations of aroma compounds were statistically analyzed using logistic regression analysis and PCA was successful in differentiating between four cultivars of apricots at over-ripe stage of development. Althoughthe numbers of volatile compounds in each sample were similar, the absolute amounts of total volatiles and those of certain individual compounds did vary between the cultivars and also with the stage of ripening. The main groups of volatile compounds identified were C6 alcohols and aldehydes. In particular, (E)-2-hexenol, (E)-2-hexenal and hexenal together accounted for approximately 65 to 73 % of the total alcohols and aldehydes. The important volatiles for diff erentiating between rip

Klasifikace

  • Druh

    J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)

  • CEP obor

    GM - Potravinářství

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

    <a href="/cs/project/QI91A032" target="_blank" >QI91A032: Výběr rezistentních genotypů meruněk k PPV s tržní kvalitou plodů</a><br>

  • Návaznosti

    P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2013

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název periodika

    Mitteilungen Klosterneuburg

  • ISSN

    0007-5922

  • e-ISSN

  • Svazek periodika

    63

  • Číslo periodika v rámci svazku

    2

  • Stát vydavatele periodika

    AT - Rakouská republika

  • Počet stran výsledku

    12

  • Strana od-do

    96-107

  • Kód UT WoS článku

    330091800004

  • EID výsledku v databázi Scopus