Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Rozlišení tržních odrůd třešní podle obsahu těkavých aromatických sloučenin

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62156489%3A43510%2F19%3A43915362" target="_blank" >RIV/62156489:43510/19:43915362 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

    <a href="https://digi.profipress.cz/katalog/detail/zahradnictvi#archive" target="_blank" >https://digi.profipress.cz/katalog/detail/zahradnictvi#archive</a>

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Rozlišení tržních odrůd třešní podle obsahu těkavých aromatických sloučenin

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Těkavé aromatické sloučeniny jsou výsledkem komplexu esterů, alkoholů, aldehydů, ketonů a terpenů, které byly stanoveny technikou SPME/GC/MS (plynová chromatografie se zachycením vonných sloučenin do dutého vlákna jako sorbentu a s použitím hmotnostního detektoru). Kromě charakteristiky těkavých aromatických byla použita mnohorozměrná technika PCA (Principal Compounds Analysis), jejíž pomocí byly korelovány analytické údaje zjištěné chemickou analýzou. Plynově chromatografická analýza byla provedena metodou SPME/GC/MS. V jednom stanovení bylo identifikováno 116 chemických sloučenin. Nejvíce byl zastoupen alkohol (E)-2-hexen-1-ol, spolu s hexanalem a E-2-hexenalem, které vytváří zelené tóny čerstvě zelených plodů.

  • Název v anglickém jazyce

    The Resolution of cherry varieties in the market according to the content of volatiles aroma compounds

  • Popis výsledku anglicky

    The volatiles of sweet cherries fruit is the result of a complex mixture of esters, alcohols, aldehydes, ketones, and terpenoid compounds to analyse this complex mixture the technique of solid phase microextraction (SPME) is appropriate. In addition to the characterisation of volatile composition of sweet cherries, is necessary to have been widely used multivariate techniques such as principal compounents analysis (PCA) to corelate sets of chemical data. The analysis of volatile compounds of different sweet cherries cultivars at different ripening stages performed using SPME/GC/MS allowed for one chemical determination of 116 compounds to be identified. The most abundant linear alcohol was (E)-2-hexen-1-ol that together with hexanal and (E)-2-hexanal is related to green notes and fresh green odours characteristically associated with fruits.

Klasifikace

  • Druh

    J<sub>ost</sub> - Ostatní články v recenzovaných periodicích

  • CEP obor

  • OECD FORD obor

    21101 - Food and beverages

Návaznosti výsledku

  • Projekt

  • Návaznosti

    I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2019

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název periodika

    Zahradnictví

  • ISSN

    1213-7596

  • e-ISSN

  • Svazek periodika

    18

  • Číslo periodika v rámci svazku

    2

  • Stát vydavatele periodika

    CZ - Česká republika

  • Počet stran výsledku

    3

  • Strana od-do

    33-35

  • Kód UT WoS článku

  • EID výsledku v databázi Scopus