Rozlišení tržních odrůd třešní podle obsahu těkavých aromatických sloučenin
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62156489%3A43510%2F19%3A43915362" target="_blank" >RIV/62156489:43510/19:43915362 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
<a href="https://digi.profipress.cz/katalog/detail/zahradnictvi#archive" target="_blank" >https://digi.profipress.cz/katalog/detail/zahradnictvi#archive</a>
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Rozlišení tržních odrůd třešní podle obsahu těkavých aromatických sloučenin
Popis výsledku v původním jazyce
Těkavé aromatické sloučeniny jsou výsledkem komplexu esterů, alkoholů, aldehydů, ketonů a terpenů, které byly stanoveny technikou SPME/GC/MS (plynová chromatografie se zachycením vonných sloučenin do dutého vlákna jako sorbentu a s použitím hmotnostního detektoru). Kromě charakteristiky těkavých aromatických byla použita mnohorozměrná technika PCA (Principal Compounds Analysis), jejíž pomocí byly korelovány analytické údaje zjištěné chemickou analýzou. Plynově chromatografická analýza byla provedena metodou SPME/GC/MS. V jednom stanovení bylo identifikováno 116 chemických sloučenin. Nejvíce byl zastoupen alkohol (E)-2-hexen-1-ol, spolu s hexanalem a E-2-hexenalem, které vytváří zelené tóny čerstvě zelených plodů.
Název v anglickém jazyce
The Resolution of cherry varieties in the market according to the content of volatiles aroma compounds
Popis výsledku anglicky
The volatiles of sweet cherries fruit is the result of a complex mixture of esters, alcohols, aldehydes, ketones, and terpenoid compounds to analyse this complex mixture the technique of solid phase microextraction (SPME) is appropriate. In addition to the characterisation of volatile composition of sweet cherries, is necessary to have been widely used multivariate techniques such as principal compounents analysis (PCA) to corelate sets of chemical data. The analysis of volatile compounds of different sweet cherries cultivars at different ripening stages performed using SPME/GC/MS allowed for one chemical determination of 116 compounds to be identified. The most abundant linear alcohol was (E)-2-hexen-1-ol that together with hexanal and (E)-2-hexanal is related to green notes and fresh green odours characteristically associated with fruits.
Klasifikace
Druh
J<sub>ost</sub> - Ostatní články v recenzovaných periodicích
CEP obor
—
OECD FORD obor
21101 - Food and beverages
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace
Ostatní
Rok uplatnění
2019
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název periodika
Zahradnictví
ISSN
1213-7596
e-ISSN
—
Svazek periodika
18
Číslo periodika v rámci svazku
2
Stát vydavatele periodika
CZ - Česká republika
Počet stran výsledku
3
Strana od-do
33-35
Kód UT WoS článku
—
EID výsledku v databázi Scopus
—