Tvorba těkavých aromatických sloučenin v 7 odrůdách třešní v posklizňovém skladování
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62156489%3A43510%2F16%3A43908995" target="_blank" >RIV/62156489:43510/16:43908995 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
<a href="http://is.mendelu.cz/dok_server/slozka.pl?id=91628;download=173672;z=1" target="_blank" >http://is.mendelu.cz/dok_server/slozka.pl?id=91628;download=173672;z=1</a>
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Tvorba těkavých aromatických sloučenin v 7 odrůdách třešní v posklizňovém skladování
Popis výsledku v původním jazyce
Tržní odrůdy třešní se sklizňově rozdílné až o 25 dnů, z nichž nejranější odrůdou byl ̔Burlat̔a nejpozdnější ̔Sweetheart̔, se lišily produkcí CO2(produkce CO2 odrůdy ̔Burlat̔byla 120 mg CO2/kg.h a odrůdy ̔Sweetheart̔ 48 mg CO2/kg.h, pozdní odrůdy byly pevnější a rozdíl pevnosti po 7 dnech skladování byl velmi malý a statisticky neprůkazný. Rozpustná sušina (oBrix) pro všechny odrůdy byla od 16oBrix do 22oBrix, po 7 denním uložení se zvyšovala maximálně o 1oBrix, což souviselo s odparem vody z plodů. Dominantními aromatickými sloučeninami jsou C6 alkoholy a hexanal.
Název v anglickém jazyce
The formation of volatiles at seven of sweet cherry cultivars at postharvest storage
Popis výsledku anglicky
Volatile compounds, physicochemical and attributes of seven sweet cherry cultivars were determined on oset of harvest and after 7 days storage at 20oC. The decline Respiration during the post -Harvest storage are depending on the cultivars. When the cultivar are longer mature on the tree, That has a lower the respiration after harvest. Cv. ̔Burlat̔ Are the earliest cultivar with the production 120 mg CO2/kg.hr,but latest are cv.̔Sweetheart̔, that has the respiration 48 mg CO2/kg.hr and mature about 25 days later then cv. ̔Burlat̔. Firmness of fruit at harvest time has a similar decrease for the investigated cultivars. Softness of fruit after after seven days remains different by cultivars, That diminishes by late ripening cultivars. Aroma is one of the most valued attributes of sweet cherries which may influence consumer acceptance of the fruit. Quantitatively important are C6 compound as hexanal,(E)-2 hexenal, (Z)-2-hexenol, and 1-hexenol. For all Cultivars were determined 15 terpenes,1 sesquiterpenes and 4 lactons.
Klasifikace
Druh
D - Stať ve sborníku
CEP obor
GM - Potravinářství
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
<a href="/cs/project/QJ1210275" target="_blank" >QJ1210275: Řešení aktuálních problémů pěstování třešní a višní s tržní kvalitou plodů se zaměřením na ekologicky šetrné postupy</a><br>
Návaznosti
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Ostatní
Rok uplatnění
2016
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název statě ve sborníku
Sborník XLII. konference o jakosti potravin a potravinových surovin
ISBN
978-80-7509-405-6
ISSN
—
e-ISSN
—
Počet stran výsledku
9
Strana od-do
162-170
Název nakladatele
Mendelova univerzita v Brně
Místo vydání
Brno
Místo konání akce
Brno
Datum konání akce
9. 3. 2016
Typ akce podle státní příslušnosti
WRD - Celosvětová akce
Kód UT WoS článku
—