Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Tvorba těkavých aromatických sloučenin v 7 odrůdách třešní v posklizňovém skladování

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62156489%3A43510%2F16%3A43908995" target="_blank" >RIV/62156489:43510/16:43908995 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

    <a href="http://is.mendelu.cz/dok_server/slozka.pl?id=91628;download=173672;z=1" target="_blank" >http://is.mendelu.cz/dok_server/slozka.pl?id=91628;download=173672;z=1</a>

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Tvorba těkavých aromatických sloučenin v 7 odrůdách třešní v posklizňovém skladování

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Tržní odrůdy třešní se sklizňově rozdílné až o 25 dnů, z nichž nejranější odrůdou byl ̔Burlat̔a nejpozdnější ̔Sweetheart̔, se lišily produkcí CO2(produkce CO2 odrůdy ̔Burlat̔byla 120 mg CO2/kg.h a odrůdy ̔Sweetheart̔ 48 mg CO2/kg.h, pozdní odrůdy byly pevnější a rozdíl pevnosti po 7 dnech skladování byl velmi malý a statisticky neprůkazný. Rozpustná sušina (oBrix) pro všechny odrůdy byla od 16oBrix do 22oBrix, po 7 denním uložení se zvyšovala maximálně o 1oBrix, což souviselo s odparem vody z plodů. Dominantními aromatickými sloučeninami jsou C6 alkoholy a hexanal.

  • Název v anglickém jazyce

    The formation of volatiles at seven of sweet cherry cultivars at postharvest storage

  • Popis výsledku anglicky

    Volatile compounds, physicochemical and attributes of seven sweet cherry cultivars were determined on oset of harvest and after 7 days storage at 20oC. The decline Respiration during the post -Harvest storage are depending on the cultivars. When the cultivar are longer mature on the tree, That has a lower the respiration after harvest. Cv. ̔Burlat̔ Are the earliest cultivar with the production 120 mg CO2/kg.hr,but latest are cv.̔Sweetheart̔, that has the respiration 48 mg CO2/kg.hr and mature about 25 days later then cv. ̔Burlat̔. Firmness of fruit at harvest time has a similar decrease for the investigated cultivars. Softness of fruit after after seven days remains different by cultivars, That diminishes by late ripening cultivars. Aroma is one of the most valued attributes of sweet cherries which may influence consumer acceptance of the fruit. Quantitatively important are C6 compound as hexanal,(E)-2 hexenal, (Z)-2-hexenol, and 1-hexenol. For all Cultivars were determined 15 terpenes,1 sesquiterpenes and 4 lactons.

Klasifikace

  • Druh

    D - Stať ve sborníku

  • CEP obor

    GM - Potravinářství

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

    <a href="/cs/project/QJ1210275" target="_blank" >QJ1210275: Řešení aktuálních problémů pěstování třešní a višní s tržní kvalitou plodů se zaměřením na ekologicky šetrné postupy</a><br>

  • Návaznosti

    P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2016

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název statě ve sborníku

    Sborník XLII. konference o jakosti potravin a potravinových surovin

  • ISBN

    978-80-7509-405-6

  • ISSN

  • e-ISSN

  • Počet stran výsledku

    9

  • Strana od-do

    162-170

  • Název nakladatele

    Mendelova univerzita v Brně

  • Místo vydání

    Brno

  • Místo konání akce

    Brno

  • Datum konání akce

    9. 3. 2016

  • Typ akce podle státní příslušnosti

    WRD - Celosvětová akce

  • Kód UT WoS článku