Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Rozlišení odrůd třešní podle dýchání a tvorby těkavých aromatických aromatických sloučenin

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62156489%3A43510%2F17%3A43910622" target="_blank" >RIV/62156489:43510/17:43910622 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Rozlišení odrůd třešní podle dýchání a tvorby těkavých aromatických aromatických sloučenin

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Dýchání plodů třešní se snižuje s postupnou dobou dozrávání na stromě, raná odrůda &apos;Burlat&apos; má 140 mg CO2/kg.h, nejpozdnější odrůda &apos;Sweet heart&apos; jen 47 mg CO2/kg.h, rovněž v posklizňovém zrání při 20oC se hodnoty přibližují těm při sklizni. Těkavé aromatické sloučeniny stanovené metodou SPME/GC/MS jsou ve vysoké koncentraci C6 sloučeniny (hexanoly, hexenoly a hexanaly), 36 esterů, 15 terpenů a ostatních v počtu 137 sloučenin. Následným statistickým zpracováním se rozliší odrůdy při zrání na stromě a při skladování při 20oC.

  • Název v anglickém jazyce

    The resolution of cherry cultivars according to respiration and the production of volatiles

  • Popis výsledku anglicky

    Respiration rate decreases with the progressive maturation period on the tree. The cultivar &apos;Burlat&apos; as early has 140 mg CO2/kg.h, but the latest cultivar &apos;Sweet heart&apos; 47 mg CO2 / kg.h, only, as well as in post-harvest ripening at 20 o C the values are closer to those at harvest. Volatile determined by SPME / GC / MS have a high concentration C6 compounds as hexanolsy, hexenols and hexanals, 36 ester, 15 terpene and others in the number of 137 compounds. By subsequent statistical techniques were differentiated between cultivars by maturation on the tree and after postharvest storage by 20oC.

Klasifikace

  • Druh

    J<sub>ost</sub> - Ostatní články v recenzovaných periodicích

  • CEP obor

  • OECD FORD obor

    21101 - Food and beverages

Návaznosti výsledku

  • Projekt

    <a href="/cs/project/QJ1210275" target="_blank" >QJ1210275: Řešení aktuálních problémů pěstování třešní a višní s tržní kvalitou plodů se zaměřením na ekologicky šetrné postupy</a><br>

  • Návaznosti

    P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2017

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název periodika

    Zahradnictví

  • ISSN

    1213-7596

  • e-ISSN

  • Svazek periodika

    16

  • Číslo periodika v rámci svazku

    3

  • Stát vydavatele periodika

    CZ - Česká republika

  • Počet stran výsledku

    4

  • Strana od-do

    36-39

  • Kód UT WoS článku

  • EID výsledku v databázi Scopus