Rozlišení odrůd třešní podle dýchání a tvorby těkavých aromatických aromatických sloučenin
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62156489%3A43510%2F17%3A43910622" target="_blank" >RIV/62156489:43510/17:43910622 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Rozlišení odrůd třešní podle dýchání a tvorby těkavých aromatických aromatických sloučenin
Popis výsledku v původním jazyce
Dýchání plodů třešní se snižuje s postupnou dobou dozrávání na stromě, raná odrůda 'Burlat' má 140 mg CO2/kg.h, nejpozdnější odrůda 'Sweet heart' jen 47 mg CO2/kg.h, rovněž v posklizňovém zrání při 20oC se hodnoty přibližují těm při sklizni. Těkavé aromatické sloučeniny stanovené metodou SPME/GC/MS jsou ve vysoké koncentraci C6 sloučeniny (hexanoly, hexenoly a hexanaly), 36 esterů, 15 terpenů a ostatních v počtu 137 sloučenin. Následným statistickým zpracováním se rozliší odrůdy při zrání na stromě a při skladování při 20oC.
Název v anglickém jazyce
The resolution of cherry cultivars according to respiration and the production of volatiles
Popis výsledku anglicky
Respiration rate decreases with the progressive maturation period on the tree. The cultivar 'Burlat' as early has 140 mg CO2/kg.h, but the latest cultivar 'Sweet heart' 47 mg CO2 / kg.h, only, as well as in post-harvest ripening at 20 o C the values are closer to those at harvest. Volatile determined by SPME / GC / MS have a high concentration C6 compounds as hexanolsy, hexenols and hexanals, 36 ester, 15 terpene and others in the number of 137 compounds. By subsequent statistical techniques were differentiated between cultivars by maturation on the tree and after postharvest storage by 20oC.
Klasifikace
Druh
J<sub>ost</sub> - Ostatní články v recenzovaných periodicích
CEP obor
—
OECD FORD obor
21101 - Food and beverages
Návaznosti výsledku
Projekt
<a href="/cs/project/QJ1210275" target="_blank" >QJ1210275: Řešení aktuálních problémů pěstování třešní a višní s tržní kvalitou plodů se zaměřením na ekologicky šetrné postupy</a><br>
Návaznosti
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Ostatní
Rok uplatnění
2017
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název periodika
Zahradnictví
ISSN
1213-7596
e-ISSN
—
Svazek periodika
16
Číslo periodika v rámci svazku
3
Stát vydavatele periodika
CZ - Česká republika
Počet stran výsledku
4
Strana od-do
36-39
Kód UT WoS článku
—
EID výsledku v databázi Scopus
—