Vliv skladování a infekce Gloeosporium album Osterw na uvolňování těkavých sloučenin z rozdílných odrůd jablek.
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62156489%3A43510%2F07%3A00106543" target="_blank" >RIV/62156489:43510/07:00106543 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
angličtina
Název v původním jazyce
Influence of storage and infection with Gloeosporium album Osterw. on release of volatile compounds from different apple cultivars
Popis výsledku v původním jazyce
Release of volatile compounds from intact, sound fruit into the surrounding atmosphere was minimal. The predominant compound was butylacetate, but with differences between the five cultivars studied ('Colden Delicious', 'Idareď, 'Jonagoreď, 'King Jonagolď and 'Meteor'). The production of acetaldehyde, ethanol and ethylacetate after 30 days of cold storage was very low. Nineteen volatile compounds were detected for the cultivar 'Meteor' 30 days after harvest. Predominant compounds trapped in a column were esters such as butylacetate (46.7micro/g/kg.h), 2-methylbutylacetate (77.7 micro/g/kg.h) and hexylacetate (30.4 micro/g/kg.h) and conferred a characteristic 'apple' odour. Other compounds, at lower levels, ranged from 0.1 micro/g/kg.h for hexylhexanoate to 5.0 micro/g/kg.h for 2-methylbutan-l-ol. Using discrimination analysis one could identify the different apple cultivars and determine whether they were infected with Gloeosporium album or not. This offers a new method for monitoring
Název v anglickém jazyce
Influence of storage and infection with Gloeosporium album Osterw. on release of volatile compounds from different apple cultivars
Popis výsledku anglicky
Release of volatile compounds from intact, sound fruit into the surrounding atmosphere was minimal. The predominant compound was butylacetate, but with differences between the five cultivars studied ('Colden Delicious', 'Idareď, 'Jonagoreď, 'King Jonagolď and 'Meteor'). The production of acetaldehyde, ethanol and ethylacetate after 30 days of cold storage was very low. Nineteen volatile compounds were detected for the cultivar 'Meteor' 30 days after harvest. Predominant compounds trapped in a column were esters such as butylacetate (46.7micro/g/kg.h), 2-methylbutylacetate (77.7 micro/g/kg.h) and hexylacetate (30.4 micro/g/kg.h) and conferred a characteristic 'apple' odour. Other compounds, at lower levels, ranged from 0.1 micro/g/kg.h for hexylhexanoate to 5.0 micro/g/kg.h for 2-methylbutan-l-ol. Using discrimination analysis one could identify the different apple cultivars and determine whether they were infected with Gloeosporium album or not. This offers a new method for monitoring
Klasifikace
Druh
J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)
CEP obor
GM - Potravinářství
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
<a href="/cs/project/QF4116" target="_blank" >QF4116: Tvorba skladovatelných odrůd jablek s odolností proti skládkovým chorobám</a><br>
Návaznosti
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Ostatní
Rok uplatnění
2007
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název periodika
Mitteilungen Klosterneuburg
ISSN
0007-5922
e-ISSN
—
Svazek periodika
—
Číslo periodika v rámci svazku
57
Stát vydavatele periodika
AT - Rakouská republika
Počet stran výsledku
7
Strana od-do
163-169
Kód UT WoS článku
—
EID výsledku v databázi Scopus
—