Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Vliv skladování a infekce Gloeosporium album Osterw na uvolňování těkavých sloučenin z rozdílných odrůd jablek.

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62156489%3A43510%2F07%3A00106543" target="_blank" >RIV/62156489:43510/07:00106543 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    angličtina

  • Název v původním jazyce

    Influence of storage and infection with Gloeosporium album Osterw. on release of volatile compounds from different apple cultivars

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Release of volatile compounds from intact, sound fruit into the surrounding atmosphere was minimal. The predominant compound was butylacetate, but with differences between the five cultivars studied ('Colden Delicious', 'Idareď, 'Jonagoreď, 'King Jonagolď and 'Meteor'). The production of acetaldehyde, ethanol and ethylacetate after 30 days of cold storage was very low. Nineteen volatile compounds were detected for the cultivar 'Meteor' 30 days after harvest. Predominant compounds trapped in a column were esters such as butylacetate (46.7micro/g/kg.h), 2-methylbutylacetate (77.7 micro/g/kg.h) and hexylacetate (30.4 micro/g/kg.h) and conferred a characteristic 'apple' odour. Other compounds, at lower levels, ranged from 0.1 micro/g/kg.h for hexylhexanoate to 5.0 micro/g/kg.h for 2-methylbutan-l-ol. Using discrimination analysis one could identify the different apple cultivars and determine whether they were infected with Gloeosporium album or not. This offers a new method for monitoring

  • Název v anglickém jazyce

    Influence of storage and infection with Gloeosporium album Osterw. on release of volatile compounds from different apple cultivars

  • Popis výsledku anglicky

    Release of volatile compounds from intact, sound fruit into the surrounding atmosphere was minimal. The predominant compound was butylacetate, but with differences between the five cultivars studied ('Colden Delicious', 'Idareď, 'Jonagoreď, 'King Jonagolď and 'Meteor'). The production of acetaldehyde, ethanol and ethylacetate after 30 days of cold storage was very low. Nineteen volatile compounds were detected for the cultivar 'Meteor' 30 days after harvest. Predominant compounds trapped in a column were esters such as butylacetate (46.7micro/g/kg.h), 2-methylbutylacetate (77.7 micro/g/kg.h) and hexylacetate (30.4 micro/g/kg.h) and conferred a characteristic 'apple' odour. Other compounds, at lower levels, ranged from 0.1 micro/g/kg.h for hexylhexanoate to 5.0 micro/g/kg.h for 2-methylbutan-l-ol. Using discrimination analysis one could identify the different apple cultivars and determine whether they were infected with Gloeosporium album or not. This offers a new method for monitoring

Klasifikace

  • Druh

    J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)

  • CEP obor

    GM - Potravinářství

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

    <a href="/cs/project/QF4116" target="_blank" >QF4116: Tvorba skladovatelných odrůd jablek s odolností proti skládkovým chorobám</a><br>

  • Návaznosti

    P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2007

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název periodika

    Mitteilungen Klosterneuburg

  • ISSN

    0007-5922

  • e-ISSN

  • Svazek periodika

  • Číslo periodika v rámci svazku

    57

  • Stát vydavatele periodika

    AT - Rakouská republika

  • Počet stran výsledku

    7

  • Strana od-do

    163-169

  • Kód UT WoS článku

  • EID výsledku v databázi Scopus