Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Uchovatelnost odrůd třešní balených do technologické fólie

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62156489%3A43510%2F15%3A43907089" target="_blank" >RIV/62156489:43510/15:43907089 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

    <a href="https://is.mendelu.cz/dok_server/slozka.pl?id=82868;download=154147;z=1" target="_blank" >https://is.mendelu.cz/dok_server/slozka.pl?id=82868;download=154147;z=1</a>

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Uchovatelnost odrůd třešní balených do technologické fólie

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Plody sedmi odrůd třešní ('Burlat', 'Vanda', 'Těchlovan', 'Napoleonova', 'Kordia', 'Regina','Sweet heart') byly sklízeny v optimální době sklizně a skladovány ve fólii Xtend a v kontrole po dobu 55-60 dnů v teplotě 1 oC pro zkoumanou odrůdu. Kvalita plodů třešní byla zjišťována měřením koncentrace CO2, hmotnostními ztrátami, rozpustnou sušinou, pevností plodů a jakostí stopky. Během chladírenského skladování kontrolní plody vykazovaly nižší intenzitu dýchání, vysoké hmotnostní ztráty, hnědnutí stopky a vyšší hodnoty rozpustné sušiny. Plody bez fólie vykazovaly viditelné znaky vadnutí a s tím spojenou ztráta vody a turgescentnosti plodu. Mezi ošetřenými a kontrolními plody byla pevnost statisticky nevýznamná. Naopak balení do folie Xtend oddálilo posklizňové ztráty kvality a skladovatelnost byla prodloužena. Pokud jde o hnědnutí stopky, senzorická analýza ukázala příznivý účinek Xtend folie na uchování vizuálních vlastností plodů.

  • Název v anglickém jazyce

    Keeping of sweet cherry varieties packaged in technological foil

  • Popis výsledku anglicky

    Fruits of seven sweet cherry cultivars ('Burlat', 'Vanda', 'Těchlovan', 'Napoleonova', 'Kordia', 'Regina', 'Sweet heart') were harvested at optimal picking time and stored in Xtend foil and in control for 55-60 days at a temperature of 1 oC for the examined variety. Cherries quality during storage was determined by monitoring CO2 concentration, weight loss, total soluble solids, firmness and quality of stem. During cold storage control fruit showed decreases in respiration rate, rapid weight losses, stem browning and higher total soluble solids. Control fruits showed visible signs of wilting and it is connected to the water loss and loss of turgidity of fruit. Between the packaged and control fruit firmness was not statistically significant. On the contrary, sweet cherry packaged in Xtend foil delayed postharvest quality losses and storability were extended. The sensory analyses revealed beneficial effects of Xtend foil in terms of delaying stem browning and maintenance of fruit visual aspect.

Klasifikace

  • Druh

    D - Stať ve sborníku

  • CEP obor

    GM - Potravinářství

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

    <a href="/cs/project/QJ1210275" target="_blank" >QJ1210275: Řešení aktuálních problémů pěstování třešní a višní s tržní kvalitou plodů se zaměřením na ekologicky šetrné postupy</a><br>

  • Návaznosti

    P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2015

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název statě ve sborníku

    Sborník XLI. konference o jakosti potravin a potravinových surovin

  • ISBN

    978-80-7509-220-5

  • ISSN

  • e-ISSN

  • Počet stran výsledku

    8

  • Strana od-do

    130-137

  • Název nakladatele

    Mendelova univerzita v Brně

  • Místo vydání

    Brno

  • Místo konání akce

    Brno

  • Datum konání akce

    4. 3. 2015

  • Typ akce podle státní příslušnosti

    EUR - Evropská akce

  • Kód UT WoS článku