Uchovatelnost odrůd třešní balených do technologické fólie
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62156489%3A43510%2F15%3A43907089" target="_blank" >RIV/62156489:43510/15:43907089 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
<a href="https://is.mendelu.cz/dok_server/slozka.pl?id=82868;download=154147;z=1" target="_blank" >https://is.mendelu.cz/dok_server/slozka.pl?id=82868;download=154147;z=1</a>
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Uchovatelnost odrůd třešní balených do technologické fólie
Popis výsledku v původním jazyce
Plody sedmi odrůd třešní ('Burlat', 'Vanda', 'Těchlovan', 'Napoleonova', 'Kordia', 'Regina','Sweet heart') byly sklízeny v optimální době sklizně a skladovány ve fólii Xtend a v kontrole po dobu 55-60 dnů v teplotě 1 oC pro zkoumanou odrůdu. Kvalita plodů třešní byla zjišťována měřením koncentrace CO2, hmotnostními ztrátami, rozpustnou sušinou, pevností plodů a jakostí stopky. Během chladírenského skladování kontrolní plody vykazovaly nižší intenzitu dýchání, vysoké hmotnostní ztráty, hnědnutí stopky a vyšší hodnoty rozpustné sušiny. Plody bez fólie vykazovaly viditelné znaky vadnutí a s tím spojenou ztráta vody a turgescentnosti plodu. Mezi ošetřenými a kontrolními plody byla pevnost statisticky nevýznamná. Naopak balení do folie Xtend oddálilo posklizňové ztráty kvality a skladovatelnost byla prodloužena. Pokud jde o hnědnutí stopky, senzorická analýza ukázala příznivý účinek Xtend folie na uchování vizuálních vlastností plodů.
Název v anglickém jazyce
Keeping of sweet cherry varieties packaged in technological foil
Popis výsledku anglicky
Fruits of seven sweet cherry cultivars ('Burlat', 'Vanda', 'Těchlovan', 'Napoleonova', 'Kordia', 'Regina', 'Sweet heart') were harvested at optimal picking time and stored in Xtend foil and in control for 55-60 days at a temperature of 1 oC for the examined variety. Cherries quality during storage was determined by monitoring CO2 concentration, weight loss, total soluble solids, firmness and quality of stem. During cold storage control fruit showed decreases in respiration rate, rapid weight losses, stem browning and higher total soluble solids. Control fruits showed visible signs of wilting and it is connected to the water loss and loss of turgidity of fruit. Between the packaged and control fruit firmness was not statistically significant. On the contrary, sweet cherry packaged in Xtend foil delayed postharvest quality losses and storability were extended. The sensory analyses revealed beneficial effects of Xtend foil in terms of delaying stem browning and maintenance of fruit visual aspect.
Klasifikace
Druh
D - Stať ve sborníku
CEP obor
GM - Potravinářství
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
<a href="/cs/project/QJ1210275" target="_blank" >QJ1210275: Řešení aktuálních problémů pěstování třešní a višní s tržní kvalitou plodů se zaměřením na ekologicky šetrné postupy</a><br>
Návaznosti
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Ostatní
Rok uplatnění
2015
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název statě ve sborníku
Sborník XLI. konference o jakosti potravin a potravinových surovin
ISBN
978-80-7509-220-5
ISSN
—
e-ISSN
—
Počet stran výsledku
8
Strana od-do
130-137
Název nakladatele
Mendelova univerzita v Brně
Místo vydání
Brno
Místo konání akce
Brno
Datum konání akce
4. 3. 2015
Typ akce podle státní příslušnosti
EUR - Evropská akce
Kód UT WoS článku
—