Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Extension of keeping quality stored sweet cherries

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62156489%3A43510%2F15%3A43907470" target="_blank" >RIV/62156489:43510/15:43907470 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    slovinština

  • Název v původním jazyce

    Predĺženie uchovatel'nosti skladovaných čerešní

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Plody čerešní sa musia okamžite po zbere rýchlo schladiť a nízkou teplotou spolu s balením sa rozširuje možnosť skladovania a transportu. Nízkou teplotou sa minimalizuje strata kvality a obmedzia sa fyziologické ochorenia. Hnednutie stopky je jednou z fyziologických zmien, ktorá sa dá ovplyvniť teplotou, vlhkosťou a plynným zložením atmosféry. Kvalita plodov sa ovplyvní balením do fólie Xtend. Podľa kritéria dýchania sa odvodzuje doba skladovania a spotrebiteľská akosť. V balenej jednotke je doba skladovania 50 dní, ak sú plody v teplote 1oC. Strata vody v stopke a jej odzelenenie je kritickou fázou uloženia v teplote 20oC.

  • Název v anglickém jazyce

    Extension of keeping quality stored sweet cherries

  • Popis výsledku anglicky

    Sweet cherries must be cooled promptly after harvest and low temperatures maintained throughout packing, storage, and transport. Low temperatures minimize quality loss as well as physiological disorders. Stem browning is another potential physiological changes. Stem browning can be minimized by proper temperature and humidity management and gas mixing. The extension of the keeping of the stored fruits cherries were wrapped in foliage Xtend. According to the respiration fruits can derive a the period of storage and the consumer quality. The technological criteria such as weight loss, soluble solids and titratable acids demonstrate the cultivars differences. The period of storage of the fruit in the packed unit is level 50 days if stored at a temperature of 1 oC. Water loss at steam and degreening of steam are the critical value for the shelf life of cherries.

Klasifikace

  • Druh

    J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)

  • CEP obor

    GM - Potravinářství

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

    <a href="/cs/project/QJ1210275" target="_blank" >QJ1210275: Řešení aktuálních problémů pěstování třešní a višní s tržní kvalitou plodů se zaměřením na ekologicky šetrné postupy</a><br>

  • Návaznosti

    P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2015

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název periodika

    Sady a vinice

  • ISSN

    1336-7684

  • e-ISSN

  • Svazek periodika

    10

  • Číslo periodika v rámci svazku

    5-6

  • Stát vydavatele periodika

    SK - Slovenská republika

  • Počet stran výsledku

    2

  • Strana od-do

    26-27

  • Kód UT WoS článku

  • EID výsledku v databázi Scopus