Extension of keeping quality stored sweet cherries
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62156489%3A43510%2F15%3A43907470" target="_blank" >RIV/62156489:43510/15:43907470 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
slovinština
Název v původním jazyce
Predĺženie uchovatel'nosti skladovaných čerešní
Popis výsledku v původním jazyce
Plody čerešní sa musia okamžite po zbere rýchlo schladiť a nízkou teplotou spolu s balením sa rozširuje možnosť skladovania a transportu. Nízkou teplotou sa minimalizuje strata kvality a obmedzia sa fyziologické ochorenia. Hnednutie stopky je jednou z fyziologických zmien, ktorá sa dá ovplyvniť teplotou, vlhkosťou a plynným zložením atmosféry. Kvalita plodov sa ovplyvní balením do fólie Xtend. Podľa kritéria dýchania sa odvodzuje doba skladovania a spotrebiteľská akosť. V balenej jednotke je doba skladovania 50 dní, ak sú plody v teplote 1oC. Strata vody v stopke a jej odzelenenie je kritickou fázou uloženia v teplote 20oC.
Název v anglickém jazyce
Extension of keeping quality stored sweet cherries
Popis výsledku anglicky
Sweet cherries must be cooled promptly after harvest and low temperatures maintained throughout packing, storage, and transport. Low temperatures minimize quality loss as well as physiological disorders. Stem browning is another potential physiological changes. Stem browning can be minimized by proper temperature and humidity management and gas mixing. The extension of the keeping of the stored fruits cherries were wrapped in foliage Xtend. According to the respiration fruits can derive a the period of storage and the consumer quality. The technological criteria such as weight loss, soluble solids and titratable acids demonstrate the cultivars differences. The period of storage of the fruit in the packed unit is level 50 days if stored at a temperature of 1 oC. Water loss at steam and degreening of steam are the critical value for the shelf life of cherries.
Klasifikace
Druh
J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)
CEP obor
GM - Potravinářství
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
<a href="/cs/project/QJ1210275" target="_blank" >QJ1210275: Řešení aktuálních problémů pěstování třešní a višní s tržní kvalitou plodů se zaměřením na ekologicky šetrné postupy</a><br>
Návaznosti
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Ostatní
Rok uplatnění
2015
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název periodika
Sady a vinice
ISSN
1336-7684
e-ISSN
—
Svazek periodika
10
Číslo periodika v rámci svazku
5-6
Stát vydavatele periodika
SK - Slovenská republika
Počet stran výsledku
2
Strana od-do
26-27
Kód UT WoS článku
—
EID výsledku v databázi Scopus
—