ISOLATION AND DETERMINATION OF LACTOFERRINE FROM HUMAN SALIVA USING PARAMAGNETIC PARTICLES
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00216305%3A26620%2F12%3APU126956" target="_blank" >RIV/00216305:26620/12:PU126956 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
angličtina
Název v původním jazyce
ISOLATION AND DETERMINATION OF LACTOFERRINE FROM HUMAN SALIVA USING PARAMAGNETIC PARTICLES
Popis výsledku v původním jazyce
Saliva is a watery substance produced in the mouths of human and most animals. The important compound of saliva is lactoferrin. It is involved in binding and transport of metal ions such as Fe2+, Zn2+, Mn2+ and Cu2+. Because of these functions it has an antibacterial, anticancerogenic and anti-inflammatory activity. The aim of this study was to design a method based on isolation of lactoferrin from human saliva using paramagnetic particles to prepare bead-based complex with lactoferrin. This complex was subsequently determined by SFIA. Our results were correlated with ELISA using spectrophotometric detection. The limit of detection for lactoferin was 0.4 mu g.ml(-1). This method has the potential as a biosensor analysis.
Název v anglickém jazyce
ISOLATION AND DETERMINATION OF LACTOFERRINE FROM HUMAN SALIVA USING PARAMAGNETIC PARTICLES
Popis výsledku anglicky
Saliva is a watery substance produced in the mouths of human and most animals. The important compound of saliva is lactoferrin. It is involved in binding and transport of metal ions such as Fe2+, Zn2+, Mn2+ and Cu2+. Because of these functions it has an antibacterial, anticancerogenic and anti-inflammatory activity. The aim of this study was to design a method based on isolation of lactoferrin from human saliva using paramagnetic particles to prepare bead-based complex with lactoferrin. This complex was subsequently determined by SFIA. Our results were correlated with ELISA using spectrophotometric detection. The limit of detection for lactoferin was 0.4 mu g.ml(-1). This method has the potential as a biosensor analysis.
Klasifikace
Druh
D - Stať ve sborníku
CEP obor
—
OECD FORD obor
10608 - Biochemistry and molecular biology
Návaznosti výsledku
Projekt
<a href="/cs/project/ED1.1.00%2F02.0068" target="_blank" >ED1.1.00/02.0068: CEITEC - central european institute of technology</a><br>
Návaznosti
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Ostatní
Rok uplatnění
2012
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název statě ve sborníku
MENDELNET 2012
ISBN
978-80-7375-836-3
ISSN
—
e-ISSN
—
Počet stran výsledku
8
Strana od-do
1250-1257
Název nakladatele
Neuveden
Místo vydání
Neuveden
Místo konání akce
Mendel Univ, Fac Agron, Brno
Datum konání akce
21. 11. 2012
Typ akce podle státní příslušnosti
CST - Celostátní akce
Kód UT WoS článku
000366461200146