Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Izolace a stanovení laktoferinu z lidských slin

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62156489%3A43210%2F14%3A00230465" target="_blank" >RIV/62156489:43210/14:00230465 - isvavai.cz</a>

  • Nalezeny alternativní kódy

    RIV/00216305:26620/14:PU112479

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Izolace a stanovení laktoferinu z lidských slin

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Laktoferin, kulovitý glykoprotein je důležitou součástí slin. To ukazuje jeho antibakteriální, anti rakovinotvornou a protizánětlivou aktivitu. Cílem této studie bylo vyvinout způsob izolace Laktoferinu z lidských slin pomocí iontoměničové chromatografiena sloupci a monolitické spektrometrické detekce s pyrogalolem červeným Bradfordovou a biuretovou metodou. Kalibrační křivka pro laktoferin byla lineární v rozmezí 0,06 až 62,5 mikrogramů ml 1, mez detekce 0,01 ug ml-1. Koncentrace lactoferinu ve slinách zdravých jedinců byla 42 +- 4 ug mg-1. Pacient s celiakií ukázal 2,5 x krát vyšší koncentraci Laktoferinu srovnání se zdravými jedinci.

  • Název v anglickém jazyce

    Isolation and Determination of Lactoferrin in Human Saliva

  • Popis výsledku anglicky

    Lactoferrin, a globular glycoprotein, is an important component of saliva. It shows an antibacterial, anticancerogenic and anti-inflammatory activity. The aim of this study was to develop a method of isolation of lactoferrin from human saliva using ion exchange chromatography in a monolithic column and spectrometric detection with Pyrogallol Red by the Bradford and biuret methods. The calibration curve for lactoferrin was linear in the range 0.06--62.5 microg ml 1, limit of detection 0.01 microg ml 1. The lactoferin concentration in saliva of healthy subjects was 42+-4 microg mg 1. Patient with celiac disease showed 2.5 x times higher concentration of lactoferrin compared with healthy subjects.

Klasifikace

  • Druh

    J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)

  • CEP obor

    CE - Biochemie

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

    <a href="/cs/project/ED1.1.00%2F02.0068" target="_blank" >ED1.1.00/02.0068: CEITEC - central european institute of technology</a><br>

  • Návaznosti

    S - Specificky vyzkum na vysokych skolach

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2014

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název periodika

    Chemické listy

  • ISSN

    0009-2770

  • e-ISSN

  • Svazek periodika

    108

  • Číslo periodika v rámci svazku

    1

  • Stát vydavatele periodika

    CZ - Česká republika

  • Počet stran výsledku

    8

  • Strana od-do

    56-63

  • Kód UT WoS článku

    331796000010

  • EID výsledku v databázi Scopus