Determination of lactoferrine in human saliva
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62156489%3A43210%2F11%3A00174187" target="_blank" >RIV/62156489:43210/11:00174187 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
angličtina
Název v původním jazyce
Determination of lactoferrine in human saliva
Popis výsledku v původním jazyce
Salivary is body fluid, which consists of a lot of substances as enzymes, hormones, proteins, glykoproteins, electrolytes and perform lot of tasks for body functions. Lactoferrin is a glycoprotein of about 77000 Da and into of two its domains, C- and Nterminal, can bind one iron ion to each domain. Aims of this work were to optimize FPLC separation for purification of lactoferrin from whole saliva and to determine concentration of lactoferrin in real samples of whole saliva by spectrophotometry. We analyzed of whole saliva by four healthy volunteers. After isolation of fraction which contained a purified lactoferrin this fraction was analyzed by Pyrogallol red method which was conducted by automatic spectrophotometer. Sample of whole saliva was also analyzed for determination of albumin concentrations. Then the amount of Lactoferrin was corrected on amount of albumin concentrations (ug of lactoferrin / mg of albumin) because of different physiological dilution of real sample. Obtained
Název v anglickém jazyce
Determination of lactoferrine in human saliva
Popis výsledku anglicky
Salivary is body fluid, which consists of a lot of substances as enzymes, hormones, proteins, glykoproteins, electrolytes and perform lot of tasks for body functions. Lactoferrin is a glycoprotein of about 77000 Da and into of two its domains, C- and Nterminal, can bind one iron ion to each domain. Aims of this work were to optimize FPLC separation for purification of lactoferrin from whole saliva and to determine concentration of lactoferrin in real samples of whole saliva by spectrophotometry. We analyzed of whole saliva by four healthy volunteers. After isolation of fraction which contained a purified lactoferrin this fraction was analyzed by Pyrogallol red method which was conducted by automatic spectrophotometer. Sample of whole saliva was also analyzed for determination of albumin concentrations. Then the amount of Lactoferrin was corrected on amount of albumin concentrations (ug of lactoferrin / mg of albumin) because of different physiological dilution of real sample. Obtained
Klasifikace
Druh
D - Stať ve sborníku
CEP obor
CB - Analytická chemie, separace
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
Výsledek vznikl pri realizaci vícero projektů. Více informací v záložce Projekty.
Návaznosti
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Ostatní
Rok uplatnění
2011
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název statě ve sborníku
XI. pracovní setkání fyzikálních chemiků a elektrochemiků
ISBN
978-80-7375-514-0
ISSN
—
e-ISSN
—
Počet stran výsledku
5
Strana od-do
327-331
Název nakladatele
Mendelova univerzita v Brně
Místo vydání
Brno
Místo konání akce
MENDELU
Datum konání akce
1. 1. 2011
Typ akce podle státní příslušnosti
CST - Celostátní akce
Kód UT WoS článku
—