Antimicrobial Nanomaterials in the Food Industry
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00216305%3A26620%2F15%3APU136026" target="_blank" >RIV/00216305:26620/15:PU136026 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
<a href="https://kvasnyprumysl.cz/pdfs/kpr/2015/02/05.pdf" target="_blank" >https://kvasnyprumysl.cz/pdfs/kpr/2015/02/05.pdf</a>
DOI - Digital Object Identifier
<a href="http://dx.doi.org/10.18832/kp2015008" target="_blank" >10.18832/kp2015008</a>
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
angličtina
Název v původním jazyce
Antimicrobial Nanomaterials in the Food Industry
Popis výsledku v původním jazyce
Nanoparticles of metals interacting with cellular components and biomacromolecules including DNA and RNA alter cellular processes. Concerning the antimicrobial activity, the metal nanoparticles in nanomolar concentrations inhibit the growth of bacterial strains. Even though the general mechanism of metal nanoparticle action has not been fully understood yet, among current accepted schemes belong the damage of the microbial enzymes by the release of metal ions, the membrane integrity changes, penetration into the cytoplasm of bacteria and accumulation in the periplasmic space or the reactive oxygen species formation due to the effect of metal nanoparticles. Moreover, G+ bacteria react remarkably later on the effect of metal nanoparticles compared to G-bacteria, which is reflected in the later inhibition of cell division. The aim of this study is to describe the properties of metal nanoparticles (silver, selenium, copper or zinc nanoparticles) and to compare their antimicrobial properties in complex with chitosan on the bacterial strains Staphylococcus aureus and Escherichia coli.
Název v anglickém jazyce
Antimicrobial Nanomaterials in the Food Industry
Popis výsledku anglicky
Nanoparticles of metals interacting with cellular components and biomacromolecules including DNA and RNA alter cellular processes. Concerning the antimicrobial activity, the metal nanoparticles in nanomolar concentrations inhibit the growth of bacterial strains. Even though the general mechanism of metal nanoparticle action has not been fully understood yet, among current accepted schemes belong the damage of the microbial enzymes by the release of metal ions, the membrane integrity changes, penetration into the cytoplasm of bacteria and accumulation in the periplasmic space or the reactive oxygen species formation due to the effect of metal nanoparticles. Moreover, G+ bacteria react remarkably later on the effect of metal nanoparticles compared to G-bacteria, which is reflected in the later inhibition of cell division. The aim of this study is to describe the properties of metal nanoparticles (silver, selenium, copper or zinc nanoparticles) and to compare their antimicrobial properties in complex with chitosan on the bacterial strains Staphylococcus aureus and Escherichia coli.
Klasifikace
Druh
J<sub>imp</sub> - Článek v periodiku v databázi Web of Science
CEP obor
—
OECD FORD obor
40500 - Other agricultural sciences
Návaznosti výsledku
Projekt
<a href="/cs/project/ED1.1.00%2F02.0068" target="_blank" >ED1.1.00/02.0068: CEITEC - central european institute of technology</a><br>
Návaznosti
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Ostatní
Rok uplatnění
2015
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název periodika
Kvasný průmysl
ISSN
2570-8619
e-ISSN
—
Svazek periodika
61
Číslo periodika v rámci svazku
2
Stát vydavatele periodika
CZ - Česká republika
Počet stran výsledku
6
Strana od-do
51-56
Kód UT WoS článku
000453887100005
EID výsledku v databázi Scopus
—