Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

An Innovative Detection of Mechanically Separated Meat in Meat Products

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00216305%3A26620%2F19%3APU129786" target="_blank" >RIV/00216305:26620/19:PU129786 - isvavai.cz</a>

  • Nalezeny alternativní kódy

    RIV/62157124:16270/19:43876502

  • Výsledek na webu

    <a href="https://doi.org/10.1007/s12161-018-1394-8" target="_blank" >https://doi.org/10.1007/s12161-018-1394-8</a>

  • DOI - Digital Object Identifier

    <a href="http://dx.doi.org/10.1007/s12161-018-1394-8" target="_blank" >10.1007/s12161-018-1394-8</a>

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    angličtina

  • Název v původním jazyce

    An Innovative Detection of Mechanically Separated Meat in Meat Products

  • Popis výsledku v původním jazyce

    In meat products, mechanically separated meat (MSM) is often used as a raw material. Usage of MSM has economic benefit for meat industries and height utilization of animal raw material. In opposite is consumer concern for height quality of meat products. In order to detect MSM, invasive/destructive methods are mainly used and their nature is largely based on demonstrating the accompanying substances or structures. This paper describes a new non-invasive method to detect bone fragments as accompanying structures of MSM and it is based on X-ray micro computed tomography (μCT). μCT method was tested on a cooked meat product containing 50% of MSM. Bone tissue detected based on the higher density via μCT was confirmed by the image analysis and histochemical method using alizarin red staining which is used for detection of bone tissue. The μCT method was verified as a suitable non-destructive method to analyze bone fragments in meat products with the possibility to determine their shape parameters.

  • Název v anglickém jazyce

    An Innovative Detection of Mechanically Separated Meat in Meat Products

  • Popis výsledku anglicky

    In meat products, mechanically separated meat (MSM) is often used as a raw material. Usage of MSM has economic benefit for meat industries and height utilization of animal raw material. In opposite is consumer concern for height quality of meat products. In order to detect MSM, invasive/destructive methods are mainly used and their nature is largely based on demonstrating the accompanying substances or structures. This paper describes a new non-invasive method to detect bone fragments as accompanying structures of MSM and it is based on X-ray micro computed tomography (μCT). μCT method was tested on a cooked meat product containing 50% of MSM. Bone tissue detected based on the higher density via μCT was confirmed by the image analysis and histochemical method using alizarin red staining which is used for detection of bone tissue. The μCT method was verified as a suitable non-destructive method to analyze bone fragments in meat products with the possibility to determine their shape parameters.

Klasifikace

  • Druh

    J<sub>imp</sub> - Článek v periodiku v databázi Web of Science

  • CEP obor

  • OECD FORD obor

    21101 - Food and beverages

Návaznosti výsledku

  • Projekt

    <a href="/cs/project/LQ1601" target="_blank" >LQ1601: CEITEC 2020</a><br>

  • Návaznosti

    P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2019

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název periodika

    FOOD ANAL METHOD

  • ISSN

    1936-9751

  • e-ISSN

    1936-976X

  • Svazek periodika

    1

  • Číslo periodika v rámci svazku

    11

  • Stát vydavatele periodika

    US - Spojené státy americké

  • Počet stran výsledku

    6

  • Strana od-do

    1-6

  • Kód UT WoS článku

    000458637600003

  • EID výsledku v databázi Scopus

    2-s2.0-85056420151