Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Identifikace složení masných polotovarů

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62157124%3A16270%2F14%3A43873206" target="_blank" >RIV/62157124:16270/14:43873206 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Identifikace složení masných polotovarů

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Článek popisuje složení čtyř výrobků ze skupiny masných polotovarů a čtyř výrobků ze skupiny kuchyňských masných polotovarů. Složení bylo stanoveno mikroskopicky za použití histologických barviv. Pro stanovení stupně porušení kosterní svaloviny bylo použito barvení dle Calleji. Pro popis mikrostruktury výrobků, barvení Hematoxylin Eozin. Pro průkaz kostní tkáně barvení Alizarinovou červení. Pro stanovení polysacharidů barvení PAS Calleja. Z živočišných surovin byla detekována kosterní svalovina, SOM, apojivové tkáně. Z rostlinných surovin byly detekovány škroby, nativní koření, hydrokoloidy a strouhanka. Složení výrobků bylo porovnáno také s legislativními požadavky. Z výsledků vyplývá, že u skupiny masných polotovarů došlo k neshodě s platnou legislativou s ohledem na použité živočišné suroviny. U kuchyňských masných polotovarů nebyla neshoda potvrzena.

  • Název v anglickém jazyce

    Raw materials identification of meat products

  • Popis výsledku anglicky

    The article describes composition of four semi-finished meat products and four kitchen semi-finished meat products. Composition was determined microscopically using histological staining. The level of skeletal muscle destruction was determined using Calleja staining. For the description of the microstructure Hematoxylin-Eosin staining was used. Content of bone fragments was determined using Alizarin red staining. Carbohydrates were determined using PAS Calleja staining. From animal raw materials skeletal muscle, MSM and connective tissue were detected. From vegetable raw materials starches, native spices, hydrocolloids and breadcrumbs were detected. The composition of the products was also compared with the legislative requirements. The results show, that semi-finished meat products were not prepared according to legislation considering used raw materials. All kitchen semi-finished meat products were prepared according to legislation.

Klasifikace

  • Druh

    J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)

  • CEP obor

    GM - Potravinářství

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

  • Návaznosti

    I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2014

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název periodika

    Maso

  • ISSN

    1210-4086

  • e-ISSN

  • Svazek periodika

    25

  • Číslo periodika v rámci svazku

    6

  • Stát vydavatele periodika

    CZ - Česká republika

  • Počet stran výsledku

    5

  • Strana od-do

    13-17

  • Kód UT WoS článku

  • EID výsledku v databázi Scopus