Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Detekce kostních úlomků pomocí fluorescenčních metod

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62157124%3A16270%2F13%3A43872151" target="_blank" >RIV/62157124:16270/13:43872151 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Detekce kostních úlomků pomocí fluorescenčních metod

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Tato práce se zabývá detekcí strojně odděleného masa (SOM) v masných výrobcích pomocí fluorescenčního barvení. Detekce SOM je v současnosti často diskutované téma hlavně z důvodu zákazu přídavku ve vybraných masných výrobcích (dle vyhlášky č. 326/2001 Sb.). Doprovodná součást suroviny SOM získaná působením vysokotlaké separace jsou kostní úlomky. V naší práci detekujeme kostní úlomky v modelových vzorcích masných výrobků kosti v koncentracích 11 %, 5 % a 3 % za použití fluorescenčních metod. Byly použity dva způsoby fluorescenčního barvení (Morin a Alizarin Red S). Detekce kostních fragmentů ve fluorescenčním mikroskopu byla jasně identifikovatelná od ostatních tkání (svaly, pojivová tkáň) s fluorescenčním barvivem Alizarin Red S. Vzorky obarvené barvivem Alizarin S jsou na rozdíl od bariva Morin vhodné ke kvantifikace pomocí obrazové analýzy.

  • Název v anglickém jazyce

    Detection of Bone Fragments Using Fluorescent Methods

  • Popis výsledku anglicky

    This research deals with the proof of mechanically separated meat (MSM) in meat products by fluorescence staining. Detection of MSM is currently still debated topic by reason of its limited use in selected meat products (according to Degree no. 326/2001). Accompanying structure of MSM obtained using by high-pressure separation are the bone fragments. In our study, we detected bone fragments in models meat products with the addition of bone debris in a concentration of 11%, 5% and 3% using fluorescence methods. Two fluorescence staining techniques (Morin and Alizarin Red S) were used. Detection of bone fragments in a fluorescence microscope, were clearly identifiable from other tissues (muscle, connective tissue) with a fluorescent stainning Alizarin Red S. These samples unlike the procedure with Morin are suitable for quantification using image analysis.

Klasifikace

  • Druh

    D - Stať ve sborníku

  • CEP obor

    GM - Potravinářství

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

  • Návaznosti

    I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2013

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název statě ve sborníku

    Zborník prác z medzinárodnej vedeckej konferencie Bezpečnost a kontrola potravín

  • ISBN

    978-80-552-0992-0

  • ISSN

  • e-ISSN

  • Počet stran výsledku

    3

  • Strana od-do

    121-123

  • Název nakladatele

    Slovenská pol'nohospodárska univerzita v Nitre

  • Místo vydání

    Nitra

  • Místo konání akce

    Smolenice

  • Datum konání akce

    21. 3. 2013

  • Typ akce podle státní příslušnosti

    EUR - Evropská akce

  • Kód UT WoS článku