Detekce kostních úlomků pomocí fluorescenčních metod
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62157124%3A16270%2F13%3A43872151" target="_blank" >RIV/62157124:16270/13:43872151 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Detekce kostních úlomků pomocí fluorescenčních metod
Popis výsledku v původním jazyce
Tato práce se zabývá detekcí strojně odděleného masa (SOM) v masných výrobcích pomocí fluorescenčního barvení. Detekce SOM je v současnosti často diskutované téma hlavně z důvodu zákazu přídavku ve vybraných masných výrobcích (dle vyhlášky č. 326/2001 Sb.). Doprovodná součást suroviny SOM získaná působením vysokotlaké separace jsou kostní úlomky. V naší práci detekujeme kostní úlomky v modelových vzorcích masných výrobků kosti v koncentracích 11 %, 5 % a 3 % za použití fluorescenčních metod. Byly použity dva způsoby fluorescenčního barvení (Morin a Alizarin Red S). Detekce kostních fragmentů ve fluorescenčním mikroskopu byla jasně identifikovatelná od ostatních tkání (svaly, pojivová tkáň) s fluorescenčním barvivem Alizarin Red S. Vzorky obarvené barvivem Alizarin S jsou na rozdíl od bariva Morin vhodné ke kvantifikace pomocí obrazové analýzy.
Název v anglickém jazyce
Detection of Bone Fragments Using Fluorescent Methods
Popis výsledku anglicky
This research deals with the proof of mechanically separated meat (MSM) in meat products by fluorescence staining. Detection of MSM is currently still debated topic by reason of its limited use in selected meat products (according to Degree no. 326/2001). Accompanying structure of MSM obtained using by high-pressure separation are the bone fragments. In our study, we detected bone fragments in models meat products with the addition of bone debris in a concentration of 11%, 5% and 3% using fluorescence methods. Two fluorescence staining techniques (Morin and Alizarin Red S) were used. Detection of bone fragments in a fluorescence microscope, were clearly identifiable from other tissues (muscle, connective tissue) with a fluorescent stainning Alizarin Red S. These samples unlike the procedure with Morin are suitable for quantification using image analysis.
Klasifikace
Druh
D - Stať ve sborníku
CEP obor
GM - Potravinářství
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace
Ostatní
Rok uplatnění
2013
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název statě ve sborníku
Zborník prác z medzinárodnej vedeckej konferencie Bezpečnost a kontrola potravín
ISBN
978-80-552-0992-0
ISSN
—
e-ISSN
—
Počet stran výsledku
3
Strana od-do
121-123
Název nakladatele
Slovenská pol'nohospodárska univerzita v Nitre
Místo vydání
Nitra
Místo konání akce
Smolenice
Datum konání akce
21. 3. 2013
Typ akce podle státní příslušnosti
EUR - Evropská akce
Kód UT WoS článku
—