PRŮKAZ KOSTNÍCH ÚLOMKŮ V MASNÝCH VÝROBCÍCH
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62157124%3A16270%2F13%3A43872317" target="_blank" >RIV/62157124:16270/13:43872317 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
PRŮKAZ KOSTNÍCH ÚLOMKŮ V MASNÝCH VÝROBCÍCH
Popis výsledku v původním jazyce
Jednu ze surovin pro výrobu masných výrobků představuje strojně oddělené maso (SOM). Práce pojednává o průzkumu trhu masných výrobků s ohledem na možné použití SOM. Jako detekční metoda byl zvolen průkaz kostní tkáně jako indikátoru pro SOM pomocí cíleného histologického barvení alizarinovou červení. Analyzovány byly tradiční české masné výrobky Gothajský salám, Junior, jemné párky, vídeňské párky, šunkový salám, špekáčky, šunka standardní, šunka výběrová, Vysočina, Poličan. V práci bylo vyšetřeno 10 výrobků od čtyř výrobců po pěti odběrech (celkem 200 vzorků). Z výsledků analýz vyplývá, že obsah kostních úlomků nebyl zaznamenán u skupiny výrobků šunka standardní a Poličan. U skupiny výrobků šunka výběrová byl zaznamenán 5 % pozitivní nálezů kostní tkáně. Tyto výledky ukazují na vysokou kvalitu těchto výrobků. U dalších výrobků byly kostní úlomky prokázány u 35 % odběrů u jemných párků, 30 % u vídeňských párků, 40 % u junioru, 20 % u špekáčků, 30 % u Gothajského salámu, 5 % u šunkového
Název v anglickém jazyce
DETERMINATION OF BONE FRAGMENTS IN MEAT PRODUCTS
Popis výsledku anglicky
Mechanically separated meat (MSM) is one of the raw materials for the production of meat products. The article describes content of bone fragments in meat products available in the Czech retail market. As a detection method detection of bone fragments with Alizarin Red staining was chosen as an indicator for MSM. Traditional Czech meat products, namely cooked sausages Gothajský, Šunkový and Junior, frankfurters, wieners, knacker, cooked hams standard quality and extra quality, dry hot smoked sausage Vysočina and dry fermented sausage Poličan were analyzed. Totally 10 products, five times from 4 suppliers (200 samples) were analyzed. The results show that in the group of cooked ham standard quality and dry fermented sausage Poličan the content of bone fragments was not detected. In cooked ham extra quality 5 % of bone fragments were detected. These results demonstrate high quality of these products. In other meat products bone fragmets were detected in 35 % of frankfurters, in 30 % of W
Klasifikace
Druh
J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)
CEP obor
GM - Potravinářství
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace
Ostatní
Rok uplatnění
2013
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název periodika
Maso
ISSN
1210-4086
e-ISSN
—
Svazek periodika
24
Číslo periodika v rámci svazku
4
Stát vydavatele periodika
CZ - Česká republika
Počet stran výsledku
6
Strana od-do
49-54
Kód UT WoS článku
—
EID výsledku v databázi Scopus
—