Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

PRŮKAZ KOSTNÍCH ÚLOMKŮ V MASNÝCH VÝROBCÍCH

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62157124%3A16270%2F13%3A43872317" target="_blank" >RIV/62157124:16270/13:43872317 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    PRŮKAZ KOSTNÍCH ÚLOMKŮ V MASNÝCH VÝROBCÍCH

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Jednu ze surovin pro výrobu masných výrobků představuje strojně oddělené maso (SOM). Práce pojednává o průzkumu trhu masných výrobků s ohledem na možné použití SOM. Jako detekční metoda byl zvolen průkaz kostní tkáně jako indikátoru pro SOM pomocí cíleného histologického barvení alizarinovou červení. Analyzovány byly tradiční české masné výrobky Gothajský salám, Junior, jemné párky, vídeňské párky, šunkový salám, špekáčky, šunka standardní, šunka výběrová, Vysočina, Poličan. V práci bylo vyšetřeno 10 výrobků od čtyř výrobců po pěti odběrech (celkem 200 vzorků). Z výsledků analýz vyplývá, že obsah kostních úlomků nebyl zaznamenán u skupiny výrobků šunka standardní a Poličan. U skupiny výrobků šunka výběrová byl zaznamenán 5 % pozitivní nálezů kostní tkáně. Tyto výledky ukazují na vysokou kvalitu těchto výrobků. U dalších výrobků byly kostní úlomky prokázány u 35 % odběrů u jemných párků, 30 % u vídeňských párků, 40 % u junioru, 20 % u špekáčků, 30 % u Gothajského salámu, 5 % u šunkového

  • Název v anglickém jazyce

    DETERMINATION OF BONE FRAGMENTS IN MEAT PRODUCTS

  • Popis výsledku anglicky

    Mechanically separated meat (MSM) is one of the raw materials for the production of meat products. The article describes content of bone fragments in meat products available in the Czech retail market. As a detection method detection of bone fragments with Alizarin Red staining was chosen as an indicator for MSM. Traditional Czech meat products, namely cooked sausages Gothajský, Šunkový and Junior, frankfurters, wieners, knacker, cooked hams standard quality and extra quality, dry hot smoked sausage Vysočina and dry fermented sausage Poličan were analyzed. Totally 10 products, five times from 4 suppliers (200 samples) were analyzed. The results show that in the group of cooked ham standard quality and dry fermented sausage Poličan the content of bone fragments was not detected. In cooked ham extra quality 5 % of bone fragments were detected. These results demonstrate high quality of these products. In other meat products bone fragmets were detected in 35 % of frankfurters, in 30 % of W

Klasifikace

  • Druh

    J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)

  • CEP obor

    GM - Potravinářství

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

  • Návaznosti

    I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2013

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název periodika

    Maso

  • ISSN

    1210-4086

  • e-ISSN

  • Svazek periodika

    24

  • Číslo periodika v rámci svazku

    4

  • Stát vydavatele periodika

    CZ - Česká republika

  • Počet stran výsledku

    6

  • Strana od-do

    49-54

  • Kód UT WoS článku

  • EID výsledku v databázi Scopus