The quality of dry fermented sausage Poličan : Requirements and method of valuation
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62157124%3A16270%2F12%3A43871123" target="_blank" >RIV/62157124:16270/12:43871123 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
němčina
Název v původním jazyce
Qualität der tschechischen Rohwurst Poličan : Anforderungen und Bewertungsmethoden
Popis výsledku v původním jazyce
Rohwurst Poličan gehört in der Tschechischen Republik zu den bekanntesten und am meisten verkauften Rohwurst-Sorten. Die Qualitätsgrundmerkmale dieses Produkts - die Anforderungen an die Grundzusammensetzung, die sensorischen Eigenschaften und ausgewählte chemische Kennziffern definiert die Verordnung des tschechischen Landwirtschaftsministeriums Nr. 326/2001. Als wichtige Beurteilungsmerkmale für fertige Produkte stellen Mindestgehalt von bindegewebseiweißfreies Fleischeiweiß (BEFFE) und Höchstgehalt von Fett. Die vorliegende Arbeit befasst sich mit dem Vergleich von Qualitätskriterien der Rohwurst Poličan, die im Zeitraum 10 - 12/2011 im Einzelhandel gekauft wurde und von vier verschiedenen Herstellern stammt. Bei gesamt 20 Proben wurden physikalisch-chemischen Analysen, histochemische und sensorische Untersuchung durchgeführt. In keinem der Fälle kam es zur Überschreitung des Grenzwerts des Fettgehalts (50%) im Produkt. In Einzelfällen (5) wurde der Mindestgehalt von BEFFE (16%) nic
Název v anglickém jazyce
The quality of dry fermented sausage Poličan : Requirements and method of valuation
Popis výsledku anglicky
The dry fermented sausage Poličan is one of the best known dry sausages in the Czech Republic. The Czech notification No 326/2001 as amended of the Ministry of Agricultural determines some quality criteria for this product (recipe requirements, sensory parameters, pure muscle protein - and fat content). For the final product evaluation the minimal level of pure muscle proteins and maximum fat content are the most important parameters. The aim of the study was to compare quality criteria of the dry fermented sausage Poličan from 4 manufacturers. The samples were obtained in retail in the period 10-12/2011 and a total of 20 samples were analysed. The limit of fat content (50%) was not exceeded in any case; in 5 samples of the final products the minimum level of pure muscle proteins was not implemented. No bone-, cartilage- or skin fragments were detected in the histochemical analysis. The results of the analysis were evaluated according to the requirements of the Slovak and German nation
Klasifikace
Druh
J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)
CEP obor
GM - Potravinářství
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace
Ostatní
Rok uplatnění
2012
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název periodika
Fleischwirtschaft
ISSN
0015-363X
e-ISSN
—
Svazek periodika
92
Číslo periodika v rámci svazku
10
Stát vydavatele periodika
DE - Spolková republika Německo
Počet stran výsledku
4
Strana od-do
100-103
Kód UT WoS článku
000312230100019
EID výsledku v databázi Scopus
—