Trvanlivý salám Poličan
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62157124%3A16270%2F13%3A43872335" target="_blank" >RIV/62157124:16270/13:43872335 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Trvanlivý salám Poličan
Popis výsledku v původním jazyce
Byly vyšetřeny vzorky trvanlivého salámu Poličan (n = 20) od 4 různých výrobců po 5 odlišných šaržích. Fyzikálně-chemické vyšetření bylo zaměřené na hlavní ukazatele jakosti, tj. obsah čistých svalových bílkovin (ČSB), tuku, sušiny, hodnoty pH a vodní aktivity. Instrumentální analýza (barva a texturní parametry) byla doplněna senzorickým vyšetřením. Celkem 4 vzorky nesplnily minimální limit podílu ČSB (16 %). Obsah tuku ve všech vzorcích nepřekročil maximální povolenou hranici 50 %. Limitní hodnota vodní aktivity (0,93) byla spolehlivě dodržena rovněž ve všech případech. Prokázaly se statisticky významné záporné korelace mezi hodnotou pH a oběma texturními instrumentálními parametry (analýza texturního profilu TPA, Warner-Bratzlerův test W-B).
Název v anglickém jazyce
Dry fermented sausage "Poličan"
Popis výsledku anglicky
Samples of dry fermented sausage Poličan (n = 20) were examined from 4 manufacturers. Various chemical parameters (content of the pure muscle protein, fat, dry matter, pH value, water activity) were analysed, colour was measured by the CIE L*a*b* system,the instrumental measurement of texture and sensory evaluation were also performed. Four samples contained less pure muscle proteins than czech legislative limit. The fat content did not exceed 50 %, the water activity of all samples complied with the limit max. 0,93. Statistically significant negative correlations were found in pH value and both textural instrumental parameters TPA and W-B.
Klasifikace
Druh
J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)
CEP obor
GM - Potravinářství
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace
Ostatní
Rok uplatnění
2013
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název periodika
Maso
ISSN
1210-4086
e-ISSN
—
Svazek periodika
24
Číslo periodika v rámci svazku
4
Stát vydavatele periodika
CZ - Česká republika
Počet stran výsledku
5
Strana od-do
45-49
Kód UT WoS článku
—
EID výsledku v databázi Scopus
—